Νέα έρευνα από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας επισημαίνει ότι η μακροχρόνια χρήση της παρακεταμόλης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν περίπου 3000 ζευγάρια παιδιών. Ο στόχος της έρευνας ήταν να διερευνηθούν τυχόν επιδράσεις της παρακεταμόλης στην ψυχοκινητική ανάπτυξη, την συμπεριφορά και το ταμπεραμέντο των παιδιών στην ηλικία των 3 ετών.
Με βάση τις παρατηρήσεις των ερευνητών τα παιδιά που εκτέθηκαν για περισσότερο από 28 μέρες στη λήψη παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν μειωμένες κινητικές και επικοινωνιακές δεξιότητες και πιο πολλά προβλήματα συμπεριφοράς συγκριτικά με τα αδέλφια τους που δεν είχαν εκτεθεί.

Οι ερευνητές βέβαια επισημαίνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες αναφορικά με αυτό το θέμα, καθώς και ότι η παρακεταμόλη παραμένει το αναλγητικό εκλογής στην διάρκεια της κύησης.

H έρευνα είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Οσλο, του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και του Νοσοκομείου Παίδων που βρίσκεται στο Τορόντο του Καναδά. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην International Journal of Epidemiology.