Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο επιστημονικό έντυπο Nature, ενδεχομένως να φέρουν επανάσταση στην έρευνα για τη θεραπεία του AIDS, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Οι αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τώρα πρέπει να πραγματοποιηθούν και μελέτες σε ανθρώπους με HIV.

Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει συγκεκριμένα αντισώματα για να νικήσει τον HIV, αλλά ο ιός έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται ραγδαία για να αποφύγει την ανοσολογική επίθεση. Ωστόσο, βρέθηκε ότι ορισμένα αντισώματα μπορούν να στοχοποιούν τα «προστατευμένα» σημεία του HIV.

Δυο επιστημονικές ομάδες από την Ιατρική Σχολή του Harvard και από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών διεξήγαγαν τις πρώτες δοκιμές αυτών των αντισωμάτων.

«Τα αποτελέσματα ήταν πρωτοφανή», δήλωσε ο καθηγητής Dan Barouch. «Πρέπει, όμως, να γίνουν και μελέτες σε ανθρώπους», συμπλήρωσε.

Η μόλυνση από τον HIV είναι ανίατη, παρ’ όλο που η λήψη συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής κρατάει τον ιό σε καταστολή, χαρίζοντας στον ασθενή ένα σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής.

Τα αντισώματα αυτά, λοιπόν, θα πρέπει να ελεγχθούν στο πλαίσιο δοκιμών σε ασθενείς με AIDS και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με τα αντιρετροϊκά φάρμακα ως θεραπεία. Ενδεχομένως επίσης να μπορέσει να βρεθεί και ένα εμβόλιο που θα εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει τα συγκεκριμένα αντισώματα.