Τα παιδιά μου, ηλικίας 6 και 5 ετών, δεν τρώνε φρούτα. Η λύση που έχω βρει είναι φρουτόκρεμα με ένα πορτοκάλι, μήλο, αχλάδι, μπανάνα και δημητριακά μετά το σχολείο. Αντικαθιστώ έτσι τα φρούτα που δεν τρώνε; Το ίδιο συμβαίνει και με τα βραστά αυγά, τα οποία έχω αντικαταστάσει με ομελέτα. Είναι σωστό ή λάθος; Ιωάννης

Ιωάννη, εφόσον έχεις βρει έναν ελκυστικό τρόπο για τα παιδιά ώστε να φάνε φρούτα σαφώς και είναι αποδεκτός. Σιγά σιγά είναι καλό να γίνουν και περισσότερες προσπάθειες να φάνε και ακέραια φρούτα τα παιδιά σου (εκτός από πολτοποιημένη μορφή). Σου παραθέτω κάποιες βασικές οδηγίες για την ενθάρρυνση των παιδιών στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών:

• Πάρτε τα παιδιά μαζί σας στο μανάβικο ή στη λαϊκή αγορά και δώστε τους την δυνατότητα να επιλέξουν εκείνα ότι τους αρέσει.
• Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να επιλέξουν εκείνα πως θα μαγειρέψετε τα λαχανικά από συνταγές από βιβλία μαγειρικής ή από το διαδίκτυο (για πιο μεγάλα παιδιά).
• Συνοδεύστε κάθε φαγητό με όμορφες και ευπαρουσίαστες γαρνιτούρες λαχανικών.
• Αγοράστε στα παιδιά βιβλία με φωτογραφίες φρούτων, λαχανικών και άλλων θρεπτικών φαγητών.
• Διακοσμείστε το σπίτι σας με φρούτα και λαχανικά. Τοποθετείστε τα σε ωραίες πιατέλες ή σκεύη και βάλτε τα σε σημεία όπου είναι προσεγγίσιμα στα παιδιά.
• Μην απελπίζεστε. Βάλτε κάθε φορά από μικρή ποσότητα λαχανικών στα πιάτα τους και συνεχίστε να το κάνετε ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να δείτε αποτελέσματα.

Όσο για την ομελέτα, το μόνο ζήτημα είναι να υπάρχει σχετικό μέτρο στο λάδι που χρησιμοποιείτε για τη φτιάξετε, κατά τα άλλα είναι πολύ καλή εναλλακτική λύση.