«ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ» του Δημήτρη Ψαθά
Με ένα ιδιαίτερα επίκαιρο και κλασικό έργο της ελληνικής δραματουργίας, συνεχίζει την πορεία του ο Πέτρος Φιλιππίδης. Ο «Φον Δημητράκης», το κορυφαίο έργο του Δημήτρη Ψαθά, που γράφτηκε μέσα στην περίοδο της Κατοχής και ανέβηκε το 1946 στην περίοδο του Εμφυλίου, είναι μια σπαρταριστή σάτιρα πάνω σ’ ένα επίκαιρο θέμα: το πάθος για εξουσία. Το πρόσωπο του κεντρικού χαρακτήρα είναι «προϊόν» μιας ανώμαλης και δραματικής περιόδου, μα ταυτοχρόνως διαχρονικό και πανανθρώπινο: ένας επικίνδυνος κακομοίρης με μίζερη συνείδηση, ένας εν δυνάμει Κάιν για ένα πινάκιο εξουσίας.
Info: Θέατρο Μουσούρη, Πλ. Καρύτση 7, Αθήνα. Τηλ.: 210-33.10.953. Παραστάσεις: Τετάρτη (19.00), Πέμπτη – Κυριακή (21.00), Σάββατο λαϊκή (18.00). Εισιτήρια: 22Ε, 20Ε, 17Ε, 14Ε, 10Ε.

Παρατήρηση πουλιών στο Πάρκο «Τρίτσης»
Με την παρατήρηση πουλιών στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας, συνεχίζεται την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου ο κύκλος διοργανώσεων για την περίοδο 2013-2014, που περιλαμβάνει δύο δράσεις ανοικτές στο κοινό. Η συμμετοχή και στις δύο δράσεις είναι δωρεάν για όλους, υπάρχει όμως η υποχρέωση της έγκαιρης δήλωσης συμμετοχής ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.
Δηλώσεις Συμμετοχής: Σπύρος Ψύχας, τηλ. 210 8228704, εσωτ. 106 & 6974510976, spsychas@ornithologiki.gr. Περισσότερα εδώ.

Bookwave
Το bookwave 2013 είναι μία πρωτότυπη δράση που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη με σκοπό την προσφορά καινούριων -ή σχεδόν καινούριων- παιδικών βιβλίων σε βιβλιοθήκες νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και ιδρυμάτων της Αττικής. Το κοινό θα μπορεί να προσφέρει τα βιβλία του από τις 21 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου στο Κτήριο της οδού Πειραιώς στον πρώτο όροφο. Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου θα πραγματοποιήσει δωρεάν εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 5-12.
Info: Για περισσότερες πληροφορίες: 210-62.07.520, www.bookwave.gr.

Αναφορά στο Νίκο Καζαντζάκη
Ο τίτλος της έκθεσης «Αναφορά» είναι δάνειο από τον ίδιο τον συγγραφέα και τον τίτλο του εμβληματικού του βιβλίου «Αναφορά στον Γκρέκο». Οι καλλιτέχνες δούλεψαν καινούρια έργα με διάφορους και διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τα μέσα και κυρίως με ό,τι αγαπούν στον Καζαντζάκη. Τη δύναμη, το πάθος, την πίστη, την αγάπη για τη σκέψη, το χώμα, το δέος, τον ιερό τρόμο, όπως ο μεγάλος συγγραφέας μας άφησε ως παρακαταθήκη. Στη διάρκεια της έκθεσης προβάλλονται δύο ταινίες για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη δάνεια από το Μουσείο Καζαντζάκη.
Info: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Χειμάρας 5, Ρέθυμνο. Τηλ.: 28310-52.530. Περισσότερα στο www.cca.gr. Διάρκεια έως τις 30 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (09:00 – 14:00 & 19:00-21:00), Σαββατοκύριακο (10:00 – 15:00), Δευτέρα κλειστά.

Βιβλίο

«γονείς Απλά!», Kim John Payne, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Τιμή: 17Ε
Τα παιδιά σήμερα έχουν πάρα πολλές πληροφορίες, πάρα πολλές επιλογές, όμως ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Ο διεθνούς φήμης σύμβουλος οικογένειας και εκπαίδευσης Kim John Payne βοηθά τους γονείς να ξαναβρούν τη χαμένη ισορροπία. Να ανακτήσουν το χώρο και την ελευθερία που όλα τα παιδιά χρειάζονται για να εμβαθύνουν την προσοχή τους, για να αναδείξουν τις μοναδικές τους δεξιότητες, για να αναπτύξουν ευελιξία και ανθεκτικότητα. Το βιβλίο «γονείς Απλά!» απευθύνεται σε όλες τις οικογένειες που ζουν στους φρενήρεις ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, σε γονείς μικρών παιδιών και σε γονείς εφήβων. Προσφέρει έμπνευση, ιδέες και ένα δυναμικό χάρτη για να μπορέσουν οι γονείς να σχεδιάσουν τις αλλαγές που ταιριάζουν καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία της οικογένειάς τους.