Εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως που παίρνουν αναβράζοντα φάρμακα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό ή / και έμφραγμα ακριβώς επειδή τα εν λόγω φάρμακα περιέχουν πολύ αλάτι, ισχυρίζονται επιστήμονες.
Οι ερευνητές από τα βρετανικά Πανεπιστήμια Dundee και University College London βρήκαν ότι κάποια αναβράζοντα φάρμακα, όπως παυσίπονα, βιταμίνες κ.α. μας εφοδιάζουν με τόσο πολύ νάτριο, που φτάνουμε πιθανώς να ξεπερνάμε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση νατρίου, που είναι το βασικό συστατικό του αλατιού.
H υψηλή κατανάλωση αλατιού έχει συνδεθεί με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, που είναι παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικά, καρδιαγγειακά νοσήματα κλπ.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal φάνηκε ότι όσοι έπαιρναν αναβράζοντα φάρμακα είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό, έμφραγμα ή να πεθάνουν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα σε σχέση με όσους έπαιρναν του ίδιου τύπου φάρμακα που δεν είχαν όμως υψηλές συγκεντρώσεις σε νάτριο. Επίσης, οι εν λόγω άνθρωποι ήταν 7 φορές περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση και είχαν γενικά 28% μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από τους υπόλοιπους.
Ο Jacob George επίτιμος σύμβουλος κλινικής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Dundee σημείωσε ότι όσοι παίρνουν τέτοια φάρμακα χρειάζεται να έχουν υπόψη τους ότι μπορεί να τους επιβαρύνουν με αρκετό αλάτι και συνέχισε εξηγώντας ότι οι γιατροί χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ζυγίζουν το κόστος με το όφελος πριν συνταγογραφήσουν τέτοιου είδους φάρμακα. Άλλωστε η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που τα έχουν απόλυτη ανάγκη, όπως είναι για παράδειγμα όσοι δυσκολεύονται να καταπιούν τα παραδοσιακά χάπια και χρειάζεται να καταφύγουν στα αναβράζοντα.