Όταν η επιδερμίδα πρέπει να δείχνει τέλεια, οι φωτογράφοι εφαρμόζουν το πρόγραμμα Photoshop. Η εικόνα αναλύεται pixel προς pixel και ο ειδικός επεμβαίνει με ακρίβεια τετραγωνικού χιλιοστού. Φαίνεται πως ένα τέτοιο όνειρο δεν απέχει πλέον από την πραγματικότητα. Μία επαναστατική τεχνολογία λέιζερ επιτρέπει την «ψηφιακή επεξεργασία» του δέρματος. Tο λέιζερ διοχετεύει την ενέργεια με μικροσκοπικές δεσμίδες φωτός κάτω από την επιδερμίδα. Οι ακτίνες του ανοίγουν στην επιφάνεια διόδους που μοιάζουν με τελίτσες. Με αυτό τον τρόπο η ενέργεια φτάνει στις βαθύτερες στιβάδες χωρίς να προκαλέσει κανένα σημάδι εξωτερικά. Έτσι καταφέρνει να διορθώσει τις ουλές, να σβήσει τις πανάδες και να απαλύνει τις λεπτές ρυτίδες. Ουσιαστικά σβήνει τις ατέλειες. Η καινούργια τεχνολογία ονομάζεται «fractional», λειτουργεί δηλαδή κλασματικά, καθώς διαιρεί το δέρμα σε απειροελάχιστα τμήματα και δουλεύει πάνω σε αυτά.

Τα λέιζερ αυτής της γενιάς φέρουν διάφορες ονομασίες, ανάλογα με την εταιρεία που τα κατασκευάζει, και έχουν την έγκριση του αμερικανικού FDA για τη χρήση τους ενάντια στις ρυτίδες, τις ουλές της ακμής και τις πανάδες. «Το πρόβλημα με τις παραδοσιακές μεθόδους δερμοαπόξεσης, όπως τα βαθιά χημικά πίλινγκ και το laser resurfacing, ήταν ότι προκαλούσαν εκτεταμένο ερεθισμό και χρειάζονταν μακρύ χρονικό διάστημα ανάρρωσης, αναγκάζοντας την ασθενή να κλείνεται στο σπίτι», διαπιστώνει ο πλαστικός χειρουργός κ. Κωνσταντίνος Φλώρος. Και συνεχίζει: «Το ζητούμενο είναι μία μέθοδος που δεν θα βλάπτει το δέρμα. Η κλασματική τεχνολογία στοχεύει σε μικροσκοπικές περιοχές του δέρματος οι οποίες δεν ξεπερνούν την έκταση μίας τελείας. Με αυτό τον τρόπο προκαλούμε μικροσκοπικούς τραυματισμούς. Έτσι, παρακινούμε τους ινοβλάστες να συνθέσουν κολλαγόνο, δηλαδή καινούργιο δέρμα, όχι μόνο στις μικροπεριοχές που έχουμε τραυματίσει, αλλά και σε όλα τα γειτονικά κύτταρα». Μετά την εφαρμογή, το δέρμα έχει έναν ελαφρύ ερεθισμό. Όμως, μετά από 12 περίπου ώρες δεν φαίνεται τίποτα. Το μηχάνημα βρίσκεται ήδη στα ιατρεία πολλών πλαστικών χειρουργών και δερματολόγων.

Τα προβλήματα και η λύση τους

Σημάδια από ακμή:
Όταν η ακμή είναι έντονη, εμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός ουλών, δηλαδή περιοχών αποχρωματισμένου ινώδους ιστού όπου έχει διαταραχθεί η παραγωγή κολλαγόνου. «Για να αντιμετωπιστούν τα σημάδια, χρειάζεται να αποκατασταθεί η λειτουργία των ινοβλαστών», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. Φλώρος. Και προσθέτει: «Έτσι θα δημιουργηθεί καινούργιο κολλαγόνο, το οποίο θα διορθώσει την υφή και το χρώμα της ουλής. Το fractional λέιζερ καταφέρνει τόσο να απομακρύνει τον κατεστραμμένο ιστό όσο και να παρακινήσει τον σχηματισμό νέου». Αρχικά προετοιμάζουμε το δέρμα με προϊόντα που περιέχουν κερατολυτικούς παράγοντες, όπως το γλυκολικό οξύ και η βιταμίνη C. Έτσι, ενθαρρύνουμε τη διαδικασία της ανάπλασης που θα ακολουθήσει. Μία εβδομάδα μετά ξεκινάμε τη θεραπεία με fractional στο ιατρείο.
INFO: Οι επισκέψεις επαναλαμβάνονται 4 έως 7 φορές, ανάλογα με τον βαθμό του προβλήματος, σε απόσταση 3 εβδομάδων μεταξύ τους. Το κόστος είναι περίπου 100 ευρώ για κάθε συνεδρία.

Δυσχρωμίες (πανάδες,
κηλίδες, μέλασμα): Είτε οφείλονται στον ήλιο είτε σε ορμονικούς παράγοντες είτε στη γήρανση, οι δυσχρωμίες συνδέονται με διαταραχές στη συγκέντρωση της μελανίνης. «Η fractional τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός. «Καθώς το λέιζερ διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου, το καινούργιο δέρμα που σχηματίζεται δεν υποφέρει από δυσχρωμίες. Κάποια στιγμή τα προβλήματα ενδέχεται να επανεμφανιστούν, οπότε επαναλαμβάνουμε τη θεραπεία». «Το κλασματικό λέιζερ αυξάνει στοχευμένα τη θερμοκρασία στα κύτταρα του δέρματος που έχουν τη μελαγχρωματική βλάβη, με αποτέλεσμα τη διάσπαση της χρωστικής σε πολύ μικρά σωματίδια», μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. Απόστολος Γαϊτάνης. Και προσθέτει: «Η ενέργεια απορροφάται μόνο από την ανεπιθύμητη μελανίνη, έτσι ώστε να γίνεται επιλεκτική καταστροφή του στόχου χωρίς να βλάπτεται ο περιβάλλων ιστός. Ο οργανισμός απομακρύνει τα μικρά αυτά σωματίδια με τη λεμφική οδό, εξαφανίζοντας τη βλάβη. Τις εβδομάδες μετά τη θεραπεία τα μόρια της μελανίνης ελαχιστοποιούνται μέσω της φαγοκύττωσης και απορροφώνται από το σώμα. Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους χρωματικό πρόβλημα και σε κάθε τύπο δέρματος, ανεξάρτητα από το χρώμα και το βάθος που αυτό εντοπίζεται. Μετά από κάθε συνεδρία, αλλά και στο τέλος των θεραπειών, απαγορεύεται η έκθεση στον ήλιο. Οι κρέμες αντιηλιακής προστασίας συνιστώνται ακόμα και υπό σκιά».
INFO: Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 2-4 εφαρμογές. Οι τιμές ξεκινούν από 150 ευρώ
για κάθε εφαρμογή.

Λεπτές ρυτίδες:
Η ευαίσθητη περιοχή στην εξωτερική γωνία των ματιών αποτελεί πρόβλημα για τις περισσότερες από εμάς. Όχι μόνο επειδή το δέρμα είναι πιο λεπτό από ό,τι στο υπόλοιπο πρόσωπο, αλλά, επιπλέον, γιατί ταλαιπωρείται διαρκώς από τις εκφράσεις. Για να διορθώσει την κατάσταση, η κλασματική τεχνολογία διεγείρει τους ινοβλάστες έτσι ώστε να συνθέσουν φρέσκο και καλής ποιότητας κολλαγόνο. «Με το fractional λέιζερ διοχετεύουμε επιλεκτικά θερμότητα κάτω από την επιδερμίδα. Οι ενέργεια φτάνει τόσο βαθιά, ώστε μπορεί να διεγείρει τους ινοβλάστες ακόμη και σε σημεία όπου η αιμάτωση είναι περιορισμένη. Έτσι επιδρούμε στους ινοβλάστες και τονώνουμε τη λειτουργία τους. Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στο πρόσωπο όσο και στις περιοχές του σώματος που υποφέρουν από χαλάρωση, χωρίς να προκαλέσει καθόλου ερεθισμό», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. Κωνσταντίνος Φλώρος.
INFO: Η διαδικασία επαναλαμβάνεται 2-4 φορές, ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος, σε απόσταση ενός μήνα μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα γίνονται ορατά από την πρώτη κιόλας φορά, αλλά, καθώς οι ινοβλάστες διεγείρονται σταδιακά, ολοκληρώνονται μετά από αρκετούς μήνες. Οι τιμές ξεκινούν από 200 ευρώ για κάθε εφαρμογή.

Ανοιχτοί πόροι:
Όταν το σμήγμα παράγεται και εκκρίνεται σε υπερβολικές ποσότητες, οι πόροι της επιδερμίδας διογκώνονται ώστε να το απελευθερώσουν. Ωστόσο, ακόμη και όταν η λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων αποκατασταθεί, οι πόροι παραμένουν διεσταλμένοι. Για τη σύσφιγξή τους, μέχρι τώρα οι δερματολόγοι χρησιμοποιούσαν χημικά πίλινγκ. Τώρα όμως μπορούν να το πετύχουν και με το κλασματικό λέιζερ. «Η θερμική ενέργεια του λέιζερ προκαλεί μία φλεγμονώδη αντίδραση στο δέρμα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση», μας λέει η δερματολόγος κ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου. Και προσθέτει: «Καθώς το δέρμα σφίγγει, οι σμηγματογόνοι πόροι αναγκάζονται να συρρικνωθούν. Παράλληλα, εξαιτίας των ανεπαίσθητων μικροτραυματισμών, διεγείρονται οι αναπλαστικές διαδικασίες. Τα κύτταρα παράγουν καινούργιες ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και η επιδερμίδα αποκτά μία πιο υγιή και ομοιόμορφη εικόνα». Η θεραπεία ολοκληρώνεται με σκευάσματα που περιέχουν οξέα της βιταμίνης Α, τα οποία συνταγογραφεί ο δερματολόγος. «Η βιταμίνη Α διαθέτει μοναδικές ρυθμιστικές ιδιότητες, που βοηθούν σε όλες τις διαταραχές, από την υπερβολική λιπαρότητα μέχρι τη φωτογήρανση», καταλήγει η δερματολόγος. Οι αλοιφές αυτές παρασκευάζονται στο φαρμακείο και χρησιμοποιούνται κάθε βράδυ, μετά τον καθαρισμό, για 3 μήνες.
ΙΝFO: Η εφαρμογή του κλασματικού λέιζερ επαναλαμβάνεται κάθε 3 εβδομάδες επί 3 μήνες. Οι τιμές ξεκινούν από 60 ευρώ για κάθε εφαρμογή.

Βαθιές ρυτίδες:
Οι βαθιές πτυχώσεις που δημιουργούνται σε ορισμένες περιοχές του προσώπου δεν είναι τόσο «αθώες». Κάτω από αυτές υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα από κουρασμένο ινώδη ιστό, ο οποίος προκαλεί την εμβάθυνση της ρυτίδας. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πολύπλοκο ζήτημα, οι ειδικοί αναζητούσαν μία πολύπλευρη λύση. Οι έρευνες στρέφονταν προς την ανεύρεση μίας τεχνικής που θα κατάφερνε και να σβήσει τις ρυτίδες και να αποκαταστήσει τη λειτουργία των ινοβλαστών. Η απάντηση βρέθηκε στην τεχνική της μικροχειρουργικής απελευθέρωσης των ρυτίδων. Η εσωτερική αποκόλληση καταφέρνει να «ξυπνήσει» τις φυσιολογικές λειτουργίες του δέρματος. Η δερματολόγος Πηνελόπη Τυμπανίδου μας εξηγεί: «Με τη μικροχειρουργική μέθοδο απελευθέρωσης των ρυτίδων αυξάνουμε την παραγωγή του κολλαγόνου. Καθώς αποκολλούμε εσωτερικά το δέρμα από τον υποδόριο ιστό, προκαλούμε στους ινοβλάστες ένα μικρό τραυματικό σοκ. Έτσι, διεγείρουμε τις λειτουργίες της επούλωσης. Οι ινοβλάστες παράγουν κολλαγόνο όπως κάνουν μετά από κάθε τραυματισμό, με αποτέλεσμα να αναπληρώνουν το κενό που δημιουργήσαμε κατά την αποκόλληση και, κατ’ επέκταση, να ανανεώνουν την ελαστικότητα του ιστού στη συγκεκριμένη περιοχή. Όταν απελευθερώνουμε το δέρμα από τον υποκείμενο ιστό, καταφέρνουμε ουσιαστικά να το ξαναστρώσουμε. Θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει αυτή την κίνηση με το σιδέρωμα ενός υφάσματος με πτυχώσεις. Καθώς το στρώνουμε, οι πτυχώσεις ισιώνουν». Κάτι τέτοιο, αλλά σε πιο εκτεταμένο βαθμό, συμβαίνει και στο λίφτινγκ, αφού και εκεί ξεκολλάμε το δέρμα και το τεντώνουμε ώστε να φύγουν οι ρυτίδες. Με τη μικροχειρουργική μέθοδο της αποκόλλησης των ρυτίδων, κάνουμε πρακτικά ένα πολύ μικρό λίφτινγκ, περιορισμένο στην έκταση μιας ρυτίδας.
ΙΝFO: Η τεχνική εφαρμόζεται στη διάρκεια μίας απλής επίσκεψης στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Οι εκχυμώσεις εξαφανίζονται σε 10 ημέρες και η επιδερμίδα εξακολουθεί να βελτιώνεται στο πέρασμα των 6 επόμενων μηνών. Οι τιμές ξεκινούν από 800 ευρώ.