Η επαναστατική τεχνολογία βασίζεται σε μια παλαιότερη θεωρία σύμφωνα με την οποία ο τρόπος που κοιτάμε τα αντικείμενα μπορεί να συσχετίζεται με τις ψυχικές διαταραχές. Η ομάδα των βρετανών ερευνητών πιστεύουν ότι το «τεστ της κάμερας» μπορεί να βοηθήσει στη διαφοροδιάγνωση της σχιζοφρένειας από την διπολική διαταραχή και την μείζονα κατάθλιψη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικές κάμερες για να καταγράψουν τις κινήσεις των ματιών των ασθενών με ψυχικές διαταραχές καθώς κοιτούσαν εικόνες σε μια οθόνη υπολογιστή.Οι ασθενείς με σχιζοφρένεια έχει φανεί ότι εξερευνούν τις εικόνες λιγότερο ολοκληρωμένα σε σύγκριση με όσους δεν υποφέρουν από αυτή την ψυχική διαταραχή. Αφήνουν τη ματιά τους περισσότερο σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά κοιτούν λιγότερα σημεία στην εικόνα συνολικά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όσο για τους ασθενείς με διπολική διαταραχή ή μείζονα κατάθλιψη συχνά είναι δύσκολη η διάγνωση με βάση τα συμπτώματα, επειδή οι διαφορές τους δεν είναι πάντα ευδιάκριτες.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία καταγραφής της κίνησης των ματιών έχουν βοηθήσει στη χρήση τυχόν ανωμαλιών των οφθαλμικών κινήσεων ως αξιόπιστους δείκτες που βοηθούν στην διάγνωση αυτών των διαταραχών»  εξηγεί ο τεχνολόγος ερευνητής Madhu Nair ο οποίος συνεργάζεται με τον δρ Philip Benson και τον καθηγητή David St Clair από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen.

«Αποτελεί μια αλλαγή για την ψυχιατρική όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν καρποφορήσει διαγνωστικά άλλα μέσα όπως τα εγκεφαλογραφήματα και οι τεχνικές DNA. Τα τεστ κίνησης ματιών είναι αποτελεσματικά με 95% ακρίβεια μέσα σε 30 λεπτά για καταστάσεις για τις οποίες διαφορετικά μπορεί να χρειάζονταν χρόνια για να διαγνωστούν» σύμφωνα πάντα με τον κ. Madhu Nair.

Να σημειωθεί ότι το τεστ κίνησης των ματιών έχει ήδη λάβει το πρώτο βραβείο σε εθνικό διαγωνισμό της Σκοτίας όσον αφορά την επιχειρηματική πρωτοτυπία (2013 Converge Challenge Awards)

Διαβάστε ακόμη 
Κατάθλιψη, το τεστ που την επιβεβαιώνει 

Σοβαρή ή ήπια ψύχωση;

Ακολουθήστε το στο Google News