Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα της ΜΚΟ «Διατροφή του Παιδιού», τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού (11/12), 4 στα 10 ελληνόπουλα έχουν βάρος άνω του φυσιολογικού.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 215 οικογένειες, εστίασε στις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας τόσο των παιδιών όσο και των γονέων τους, καθώς και στην επίδραση που έχουν στο σωματικό βάρος. Τα κύρια ευρήματά της αποκάλυψαν τον καθοριστικό ρόλο που έχουν οι γονείς στη διαμόρφωση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς και στην υιοθέτηση σωματικής άσκησης από τα παιδιά. Επιπλέον, κατέδειξε την ελλιπή σωματική δραστηριότητα, την επικράτηση ενός καθιστικού τρόπου ζωής, την έλλειψη οικογενειακών γευμάτων και την υιοθέτηση μη ισορροπημένης διατροφής με υψηλή κατανάλωση λιπαρών τροφών και γλυκών. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν τα εξής:

1. Η σωματική δραστηριότητα και ειδικά η κοινή σωματική άσκηση παιδιών και γονιών αποτελεί βασικό παράγοντα για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Το ποσοστό των παιδιών με φυσιολογικό βάρος που γυμνάζεται με μέλη της οικογένειας τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα είναι υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο των παχύσαρκων παιδιών.

2. Ο καθιστικός τρόπος ζωής συντελεί στην αύξηση του σωματικού βάρους των Ελληνόπουλων. Το 70% των παιδιών αφιερώνει λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα σε εξωσχολικές σωματικές δραστηριότητες.

3. Τα περισσότερα υπέρβαρα/παχύσαρκα παιδιά «ξοδεύουν» πάνω από 2 ώρες καθημερινά μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν φυσιολογικό βάρος.

4. Η ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται στις αρχές της μεσογειακής διατροφής συνεισφέρει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του βάρους, ωστόσο τα Ελληνόπουλα δεν την ακολουθούν. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι το 78,5% των παιδιών καταναλώνει κόκκινο κρέας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, το 68% δεν καταναλώνει καθημερινά λαχανικά, ενώ το 58% δεν συμπεριλαμβάνει στην καθημερινή του διατροφή φρούτα.

5. Η αυξημένη κατανάλωση γλυκών και γενικότερα λιπαρών τροφών συμβάλλει σημαντικά το αυξημένο σωματικό βάρος.

Ο Πρόεδρος της ΜΚΟ «Η Διατροφή του Παιδιού» Αν. Παπαλάζαρου δήλωσε σχετικά: «Για να μειώσουμε την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλά και των γονέων. Οι γονείς φαίνεται να μην συνειδητοποιούν τις πραγματικές διαστάσεις των επιπτώσεων όχι μόνο της υπερκατανάλωσης φαγητού, αλλά και της τηλεόρασης και του υπολογιστή στο βάρος των παιδιών τους. Ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν μαθαίνοντας στα παιδιά τους να αγαπήσουν και να εξοικειωθούν με τη σωματική δραστηριότητα είναι καταλυτικός για τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους».

Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση www.childnutrition.gr.

Λίγα λόγια για την ΜΚΟ «Διατροφή του Παιδιού»
Ως σκοπό της έχει την προαγωγή της ισορροπημένης διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών στην Ελλάδα. Τα μέλη της οργάνωσης φιλοδοξούν να καταθέσουν την επιστημονική γνώση τους τόσο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, όσο και σε επιμέρους θέματα αναφορικά με την κακή σίτιση στην ευαίσθητη παιδική ηλικία. Στόχος τους είναι να συμβάλλουν στην έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού (παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών), ώστε η πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας να ξεκινήσει κατά την κρίσιμη παιδική ηλικία, την πιο καθοριστική περίοδο για τη μετέπειτα εξέλιξη της νόσου.