Ο γοητευτικός – ιρλανδικής καταγωγής – ηθοποιός με τα εντυπωσιακά μπλε μάτια που τον καθιέρωσαν στη συνείδηση όλων μας ως έναν μοναδικό Λόρενς της Αραβίας, ο Πίτερ Ο’ Τουλ, πέθανε χτες στο Λονδίνο. Ήταν 81 ετών και είχε ζήσει τη ζωή του στο μέγιστο.

Το εντυπωσιακό ήταν ότι στα 43 του χρόνια (γεννήθηκε το 1932) νόσησε από καρκίνο στο στομάχι. Μάλιστα στην αρχή η διάγνωση προκάλεσε σύγχυση μια και ο ηθοποιός είχε διαγνωστεί με παγκρεατίτιδα – άλλωστε τη δεκαετία του ’70 που αρρώστησε ο Πίτερ Ο’ Τουλ η ιατρική δεν ήταν τόσο ακριβής όσο σήμερα.

Έτσι, άργησε να μπει η διάγνωση για τον καρκίνο στο στομάχι. Πάντως δεν υπήρχε απορία για τα αίτια της νόσου που αποδόθηκαν στην πολύ “αμαρτωλή” ζωή του αφού ο γνωστός ηθοποιός κάπνιζε και έπινε πάρα πολύ. Έτσι, υπεβλήθη σε μία πολύ μεγάλη εγχείριση. Του έκοψαν το μεγαλύτερο μέρος από το στομάχι του και μέρος από το πάγκρεας. Αν και σταμάτησε το αλκοόλ, σύμφωνα με τις συστάσεις των γιατρών του, δεν μπόρεσε να αποφύγει τον ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη μετά την ασθένεια και την εγχείριση αυτή.

Μάλιστα, το 1978 κόντεψε να πεθάνει εξαιτίας μίας αιματολογικής διαταραχής. Προς έκπληξη όλων, όμως, ξεπέρασε τον καρκίνο, έγινε καλά, γύρισε και πάλι στο θέατρο και τον κινηματογράφο, χώρισε με την πρώτη του γυναίκα (Siân Phillips), με την οποία είχε 2 κόρες και αργότερα παντρεύτηκε το μοντέλο Karen Brown και απέκτησε ένα γιο. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν θεωρούσε ότι ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος και έτσι έζησε χωρίς συμβιβασμούς και δεν μετάνιωσε για τίποτε από όσα έκανε στη ζωή του.