Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η «βρεφική ψευδαίσθηση» (“baby illusion”) υπάρχει ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών που έχει μια μητέρα.

Οι μητέρες θεωρούν το μικρότερο σε ηλικία παιδί τους πιο κοντό από την πραγματικότητα κατά 7,5 εκατοστά, ενώ μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια το ύψος των μεγαλύτερων παιδιών τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για έναν μηχανισμό που έχουν αναπτύξει οι μητέρες προκειμένου να ανατρέφουν και να προστατεύουν τον βενιαμίν της οικογένειας.

Οι αυστραλοί ερευνητές μελέτησαν 747 μητέρες, τις οποίες ρώτησαν αν είχαν παρατηρήσει κάποια ξαφνική αλλαγή στο ύψος του μικρότερου γιου ή της μικρότερης κόρης, αμέσως μετά τη γέννηση ενός νέου μωρού. Περισσότερες από 70% απάντησαν θετικά.

Αυτή η αλλαγή που αντιλαμβάνονται οι μητέρες σχετίζεται πρωτίστως με το πρώην «μωρό» της οικογένειας. Παράλληλα, οι μητέρες ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν κάποια διαφορά στο ύψος των υπόλοιπων παιδιών της.

Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι το μεγαλύτερο παιδί μοιάζει πολύ πιο μεγάλο σε σύγκριση με ένα μωρό, εξηγούν οι επιστήμονες. Ουσιαστικά συμβαίνει επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα οι γονείς είχαν την ψευδαίσθηση ότι το παιδί τους ήταν πιο κοντό από όσο πραγματικά ήταν. Με τη γέννηση, όμως, του νέου μωρού, ήταν σαν να «λύθηκαν τα μάγια» και οι γονείς να είδαν το πραγματικό ύψος του παιδιού τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Jordy Kaufman από Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Swinburne είπε: «Η έρευνά μας εξηγεί γιατί το “μωρό” της οικογένειας δεν μπορεί να αποτινάξει ποτέ από πάνω αυτήν την ταμπέλα. Για τους γονείς, το μωρό της οικογένειας παραμένει πάντα “το μωρό”».

Διαβάστε ακόμα: Εσείς, με ποια σειρά γεννηθήκατε;