Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας, Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, η πλούσια σε ντομάτες και προϊόντα ντομάτας διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και οι οποίες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου καθώς ο Δείκτης Μάζας Σώματος αυξάνεται.

Η έρευνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι η πλούσια σε ντομάτες διατροφή είχε θετική επίδραση στα επίπεδα των ορμονών που παίζουν ρόλο στην ρύθμιση του μεταβολισμού των σακχάρων και του λίπους.

«Τα οφέλη της κατανάλωσης ντομάτας και προϊόντων ντομάτας ακόμη και για μια μικρή χρονική περίοδο ήταν ξεκάθαρα στα ευρήματα της έρευνάς μας» δήλωσε η βασική συγγραφέας της έρευνας Adana Llanos, PhD, MPH.

Στο πλαίσιο της διαχρονικής διασταυρούμενης μελέτης οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της πλούσιας σε ντομάτες και σε σόγια διατροφής σε 70 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Επί δέκα εβδομάδες οι γυναίκες έτρωγαν καθημερινά προϊόντα με τουλάχιστον 25mg λυκοπενίου (δραστικό συστατικό της ντομάτας) και μετά από ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων έτρωγαν επί δέκα εβδομάδες καθημερινά 40γρ πρωτεΐνη σόγιας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στη φάση της πλούσιας σε ντομάτες διατροφής τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης – της ορμόνης που εμπλέκεται στο μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπαρών οξέων στον οργανισμόσημείωσαν αύξηση κατά 9%. Το φαινόμενο ήταν εντονότερο στις γυναίκες με το χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Από την άλλη μεριά η πλούσια σε σόγια διατροφή συνδυάστηκε με μείωση των επιπέδων αδιπονεκτίνης.

Διαβάστε ακόμη

Οι ντομάτες μειώνουν τη χοληστερίνη