Επιστήμονες διερεύνησαν το γιατί θεωρούμε τις συμβουλές των celebrities σε ιατρικά θέματα, αξιόπιστες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αιτία είναι ο συνδυασμός της τάσης των ανθρώπων να ακολουθούν το πλήθος και το φαινομένου «φωτοστέφανο», που κάνει τους σταρ να μοιάζουν αξιόπιστοι.
Από τις χορτοφαγικές τάσεις της Beyonce, μέχρι τις συνταγές χωρίς γλουτένη της Gwyneth Paltrow, οι απόψεις των απανταχού celebrities για την υγεία και τη διατροφή φαίνεται να επηρεάζουν πολλούς από μας.
Έτσι, καναδοί επιστήμονες αποφάσισαν να αναζητήσουν τους λόγους που μας κάνουν να εμπιστευόμαστε τη γνώμη αγαπημένων ηθοποιών και τραγουδιστών για ιατρικά θέματα, παρά να ζητάμε την συμβουλή των ειδικών.
Η Gwyneth Paltrow, μέσω του προσωπικού της blog «Goop», δίνει συχνά συμβουλές για ιατρικά ζητήματα και δημοσιεύει συνταγές χωρίς γλουτένη και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες της καθώς υπογράφει το βιβλίο μαγειρικής της με υγιεινές συνταγές. Ο Michael J. Fox και ο Elton John κατάφεραν να μαζέψουν πάνω από 200 εκατομμύρια λίρες για την έρευνα του Πάρκινσον και την πρόληψη του HIV, ενώ η Angelina Jolie επαινέθηκε για τη δημοσιοποίηση του προσωπικού της ιατρικού προβλήματος που έκανε γνωστό ανά την υφήλιο τον γενετικό κίνδυνο του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Στη χριστουγεννιάτικη έκδοση της επιθεώρησης «The British Medical Journal» δημοσιεύτηκε μια μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι ιατρικές συμβουλές των celebrities μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία μας. Η μελέτη μάλιστα ανέφερε τη συμβουλή του βρετανού παρουσιαστή, δημοσιογράφου και συγγραφέα, Michael Parkinson, σχετικά με την αυτοδιάγνωση του καρκίνου του προστάτη, η οποία θεωρήθηκε λανθασμένη και άχρηστη.
Οι καναδοί ερευνητές μελέτησαν οικονομικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες προκειμένου να εξηγήσουν την αξιοπιστία που κερδίζουν οι celebrities ως… ιατρικοί σύμβουλοι. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνάς τους, ο άνθρωπος είναι «ψυχολογικά προγραμματισμένος» να ακολουθεί τη μάζα και να παίρνει αποφάσεις βάση του τι έχουν κάνει οι άνθρωποι γύρω του.
Πρόσφατη επίσης έρευνα από αμερικανούς επιστήμονες έδειξε ότι η προληπτική μαστεκτομή της Angelina Jolie αύξησε το ποσοστό ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, αλλά όχι και τη γνώση. Οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παρ’ όλη την ικανότητα των celebrities να ενημερώνουν τον κόσμο για ιατρικά ζητήματα μέσω της δημοσιοποίησης των προσωπικών τους ιστοριών, τα μηνύματα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από μια πιο σκόπιμη προσπάθεια επικοινωνίας προκειμένου να μπορέσει το κοινό να κατανοήσει και να χρησιμοποιήσει τις συχνά πολύπλοκες πληροφορίες σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών, οι οποίες περιλαμβάνονται στις ιστορίες των stars.