Οι ρυτίδες είναι ένα αναπόφευκτο σύμπτωμα της φυσιολογικής γήρανσης, ωστόσο αν θέλουμε να παρατείνουμε τη νεανική μας όψη, αφενός υιοθετούμε τρόπους για να επιβραδύνουμε τη διαδικασία και αφετέρου αποφεύγουμε λάθη που την επισπεύδουν. Αυτό, το τελευταίο, είναι ίσως το σημαντικότερο. Έτσι λοιπόν στη λίστα με τους καινούριους στόχους για τη νέα χρονιά, διορθώνουμε τα παρακάτω λάθη, που είναι πολύ εύκολo να πετύχουμε.

Λάθος #1: Δεν καθαρίζουμε το πρόσωπό μας

Ο καθαρισμός είναι ίσως –μαζί με το αντηλιακό- το πιο σημαντικό κεφάλαιο στην υπόθεση όμορφο, λαμπερό δέρμα. Απελευθερώνει τους πόρους από τη σκόνη και το σμήγμα, οξυγονώνει την επιδερμίδα, δυναμώνει την αντοχή της, χάρη σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα που περιέχουν πολλές συνθέσεις και την προετοιμάζουν ώστε να απορροφήσει σωστά την ενυδατική μας κρέμα.

To Daily Cleanser της ελληνικής εταιρείας Youth Lab, καθαρίζει σε βάθος και περιέχει μαγνήσιο, χαλκό, μαγνήσιο που δυναμώνουν την άμυνα της επιδερμίδας.

Λάθος #2: Παραμελούμε τον λαιμό, το ντεκολτέ, τα χέρια.

Γνωρίζουμε ότι η ηλικία μας προδίδεται από τα χέρια και το λαιμό, παρόλα αυτά, όταν έρχεται η στιγμή να απλώσουμε την ενυδατική μας, μάλλον το ξεχνάμε, ίσως γιατί μπορούμε κάπως πιο εύκολα να καμουφλάρουμε τα σημάδια γήρανσης. Οι συγκεκριμένες περιοχές δεν έχουν τόσους σμηγματογόνους αδένες όσο το πρόσωπο κι έτσι δεν ενυδατώνονται επαρκώς. Αποτέλεσμα: Οι λεπτές γραμμές και η χαλάρωση εμφανίζονται πρώτα εκεί.

H Νeck Contour, της Frezyderm αυξάνει τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και πετυχαίνει αξιόλογο ποσοστό σύσφιξης στην περιοχή του λαιμού.

Λάθος #3: Τρίβουμε τα μάτια μας

Ναι, το παραδεχόμαστε: Είναι μια ανακουφιστική κίνηση που μας ξεκουράζει, όμως, τεντώνει και φθείρει την λεπτή και εύθραυστη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια. Αν θέλουμε να ξεκουράσουμε τα μάτια μας, απλώνουμε ένα σέρουμ ή μια ενυδατική κρέμα ματιών και κάνουμε απαλό μασάζ με το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο.

To LiftActiv, Serum 10, Yeux & Cils, της Vichy, έχει αντιγηραντική δράση, καταπολεμά το πρήξιμο και τους μαύρους κύκλους, και περιποιείται τις βλεφαρίδες.

Λάθος #4: Έχουμε ανάστατο πρόγραμμα ύπνου

Όταν κοιμόμαστε το βράδυ, από τις 12 ως τις 6 περίπου, ο οργανισμός μας κατά κάποιον τρόπο κλείνει τον διακόπτη που μας ενεργοποιεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και επικεντρώνεται στην αναδόμηση και την επιδιόρθωση των φθορών που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άρα προσπαθούμε να κοιμόμαστε 7-8 ώρες την ημέρα, τις πιο ωφέλιμες ώρες, δηλαδή από τα μεσάνυχτα ως το πρωϊ.

H Ideal Resource, της Darphin, προάγει την κυτταρική ανανέωση και τη λάμψη της επιδερμίδας μας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μια μάσκα ύπνου από μετάξι, σατέν ή βελούδο, θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε καλύτερα.

Λάθος #5: Δεν φοράμε γυαλιά ηλίου

Δεν είναι μόνο ένα αξεσουάρ που προσδίδει πόντους στο στυλ μας αλλά και ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να προστατεύουμε την περιοχή των ματιών. Έτσι, δεν κάνουμε γκριμάτσες επειδή μας ενοχλεί το φως, άρα καθυστερούμε το «πόδι της χήνας», και επιπλέον προστατεύουμε τα βλέφαρα και τα μάτια μας. Προσοχή: Επιλέγουμε μεγάλα γυαλιά που καλύπτουν όλη την περιοχή των ματιών και τσεκάρουμε τους φακούς τους ώστε να είναι απορροφητικοί.

Λάθος # 6: Δε χρησιμοποιούμε αντηλιακή προστασία τον χειμώνα.
Δεν έχει σημασία το γεγονός ότι έχει συννεφιά ή ότι ο ήλιος δεν καίει. Κάνει την ίδια –και χειρότερη- ζημιά. Μια ενυδατική κρέμα ή ένα μέικ απ, με SPF 15 -30, ή το αντηλιακό μας, είναι το υπέρτατο εργαλείο της αντιγήρανσης, που πρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε σεζόν, γιατί: Μας προστατεύει από τις δυσχρωμίες και τις κηλίδες, διατηρεί το δέρμα ελαστικό και ενυδατωμένο, και καταπολεμά την οξείδωση που προκαλεί φωτογήρανση.

To αντηλιακό προσώπου Sunific Solaire, Creme Velours, με SPF 30, της Lierac, συνδυάζει τη μέγιστη αντηλιακή προστασία με την προηγμένη τεχνολογία στην αντιγήρανση.