Ενα όφελος της τάξης του 12 ευρώ το χρόνο μεσοσταθμικά για κάθε έναν από τους 4,5 εκατομμύρια καταναλωτές της ΔΕΗ που διαμένουν σε περιοχές με συχνά προβλήματα αιθαλομίχλης, εκτιμάται ότι προκύπτει από την έκπτωση 70% στο κόστος της κιλοβατώρας, που ανακοίνωσαν προ ημερών τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας.

Προφανώς, το τελικό όφελος θα εξαρτηθεί από την έκταση του φαινομένου, και τις κιλοβατώρες που θα καταναλώσει το κάθε νοικοκυριό κατά τις ημέρες ισχύος του μέτρου, που σημαίνει ότι ακριβείς υπολογισμοί δεν μπορούν να γίνουν. Διαφορετικό όφελος θα έχει κάποιος που θα σβήσει το τζάκι του και θα ανάψει μόνο ένα κλιματιστικό για 8 ώρες ημερησίως, και διαφορετικό εκείνος που θα ανάψει τρία κλιματιστικά μαζί με μια σόμπα για 15 ώρες.

Δεδομένου ωστόσο ότι το πρόβλημα δεν αναμένεται να εμφανιστεί πάνω από 10 -15 ημέρες το χρόνο, η έκπτωση εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένη. Αλλωστε το μέτρο δεν πρόκειται να κοστίσει στον Προϋπολογισμό παρά 40 εκατ. ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες για την κοινωνική αυτή παροχή που τέθηκε σε ισχύ στις 3 Ιανουαρίου, πρόκειται να δώσει σήμερα η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, σε κάθε ωστόσο περίπτωση το όφελος δεν αναμένεται να είναι σημαντικά μεγάλο.

Παράδειγμα

Έστω για παράδειγμα, ότι στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, το μέτρο αφορά συνολικά 10 ημέρες. Ο καταναλωτής που θα προτιμήσει τις ημέρες αυτές να ζεσταθεί με ένα κλιματιστικό για 10 ώρες ημερησίως, θα «κάψει» συνολικά 100 KWh (σσ: η ισχύς ενός μέσου κλιματιστικού 9.000 BTU είναι 1 Kw).

Υπό κανονικές συνθήκες θα πλήρωνε στη ΔΕΗ 9,4 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, όμως μετά την έκπτωση του 70%, θα πληρώσει 2,8 ευρώ. Εξοικονομεί δηλαδή 6,6 ευρώ έναντι του κανονικού τιμολογίου. Αντίστοιχα, αν ανάψει 3 κλιματιστικά για τις ίδιες ώρες θα εξοικονομήσει 20 περίπου ευρώ, κ.ο.κ.

Τι πρέπει να προσέξετε

Προσοχή διότι η έκπτωση του 70% μπορεί να ακούγεται πολύ μεγάλη, και να αφορά όλους όσους έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες, δηλαδή το 85% των νοικοκυριών, επειδή ωστόσο υπολογίζεται μόνο επί της τιμής της κιλοβατώρας, και όχι επί των υπόλοιπων χρεώσεων (τέλη χρήσης δικτύου, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, Τέλος ΑΠΕ, κ.ά.) αντιστοιχεί στο 50% επί του συνόλου του λογαριασμού.

Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν τυχόν παρασυρθούν από την έκπτωση του 70% και καταναλώσουν πολύ παραπάνω ηλεκτρικό απ? ότι συνηθίζουν, τότε κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με επιπλέον χρεώσεις (τέλη χρήσης δικτύου, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, κ. ά.) οι οποίες αυξάνονται αναλογικά με την κατανάλωση των κιλοβατωρών.

Αν μάλιστα υπερβούν κατά πολύ τη συνηθισμένη τους κατανάλωση, κινδυνεύουν ακόμη και να αλλάξουν κατηγορία χρέωσης.

Εστω για παράδειγμα ότι ένα νοικοκυριό «καίει» το 4μηνο 1.600 κιλοβατώρες, αλλά το συγκεκριμένο διάστημα υπερβεί το όριο των 2.000 κιλοβατωρών, τότε αλλάζει κατηγορία μοναδιαίας χρέωσης, που σημαίνει ότι όλη του η κατανάλωση θα τιμολογηθεί με άλλη υψηλότερη τιμή.