Ο τρόπος με τον οποίο εξασκούμαστε σε μια δραστηριότητα είναι εξίσου σημαντικός με τη συχνότητα εξάσκησης. Όσοι είναι πρόθυμοι να πειραματιστούν και να μάθουν από τα λάθη τους, σε βάθος χρόνου έχουν καλύτερες επιδόσεις, τονίζουν οι επιστήμονες.

Ερευνητές μελέτησαν 854.064 παίκτες ενός διαδικτυακού παιχνιδιού που ονομάζεται Axon. Το συγκεκριμένο λογισμικό δημιουργήθηκε προκειμένου να προκαλέσει την ικανότητα της αντίληψης και της λήψης αποφάσεων των παικτών, επιτρέποντας παράλληλα στους ερευνητές να αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο η εξάσκηση επηρεάζει την επίδοση.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένοι παίκτες είχαν πιο υψηλό σκορ, παρ’ όλο που ο χρόνος εξάσκησης ήταν ίδιος για όλους τους συμμετέχοντες. Αυτό συνέβη –σύμφωνα με τους ερευνητές- επειδή οι παίκτες αυτοί εξερεύνησαν τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού και δαπάνησαν χρόνο προκειμένου να εξασκηθούν πιο μεθοδικά και αποτελεσματικά από ότι ο παίκτες με χαμηλότερο σκορ.

«Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εξάσκηση πράγματι μας κάνει καλύτερους, αλλά ουσιαστικά βελτιωνόμαστε όταν εξασκούμαστε συστηματικά και όχι μια φορά. Επίσης, οι παίκτες των οποίων οι επιδόσεις είχαν διακυμάνσεις στην αρχή, στο τέλος εμφάνιζαν καλύτερες επιδόσεις. Ο λόγος είναι ότι όσοι πειραματίζονται, πρέπει να κάνουν λάθη προκειμένου να φτάσουν στην επιτυχία», εξηγεί ο δρ. Tom Stafford από το Πανεπιστήμιο του Sheffield.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Science».