Και όμως, το γαλλικό στιλ δεν έχει σχέση με το χρήμα, στο Παρίσι δεν είναι όλες οι φοιτήτριες ζάμπλουτες, κοιτάζοντας όμως τις περισσότερες από αυτές αναρωτιέσαι «μα, πώς το κάνουν;» Το έχω σκεφτεί πολλές φορές και η απάντηση που έχω δώσει είναι «διαφορετική νοοτροπία και αντιμετώπιση της μόδας».

Εμείς οι γυναίκες της Μεσογείου με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο δυσκολευόμαστε να βγάλουμε το μαξιμαλισμό και τα δραματικά κρεσέντο από μέσα μας και αυτό -που δεν είναι βέβαια μεμπτό- αντανακλάται και στο ντύσιμό μας: πλουραλισμός σε prints, ντεκολτέ, αξεσουάρ, μακιγιάζ. Η Γαλλίδα κάνει ακριβώς το αντίθετο: αφαιρεί και χαμηλώνει τους τόνους και το τελικό αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο, διακριτικό και συγχρόνως μεγαλειώδες.

Ειδικά αυτή την περίοδο οι Παριζιάνες, αντίθετα με ό,τι θα πίστευε κάποιος που έχει μείνει στα ρομάντζα και στις ζεστές σοκολάτες της ταινίας Αμελί, προτιμούν το rock chic με ένα τουίστ πολυτέλειας και κλασικού. Τα ankle boots με αγκράφες και τρουκ έχουν την τιμητική τους αλλά τα κορίτσια στο Μαρέ θα τα φορέσουν για να τονίσουν ένα λιτό κατά τα άλλα σύνολο, που θα αποτελείται από ένα skinny παντελόνι (τζιν ή σε καλό ύφασμα, μαύρο, γκρι ή μπλε σκούρο) -για φέτος ειδικά ας είναι και cropped- και ένα σακάκι ή perfecto. Αν αγχώνεσαι πως «αυτά ταιριάζουν μόνο σε μοντέλα», είμαι εδώ για να σε ηρεμήσω: ναι μεν όλα δείχνουν καλύτερα σε ψηλόλιγνες σιλουέτες αλλά και μια μέση γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει με μερικές διαφοροποιήσεις για να τηρηθεί η συμμετρία στην εμφάνιση. Αν, ας πούμε, αντί για perfecto επιλέξεις ένα κάπως φαρδύ σακάκι, ίσως πρέπει να αντικαταστήσεις το μποτάκι με τακούνι για να φαίνεσαι πιο «μακριά». Και όταν λέμε τακούνι εννοούμε κλασικές γόβες: οι Παριζιάνες δεν αγάπησαν ποτέ τις πλατφόρμες.

Αντίθετα αγάπησαν πάρα πολύ τα φλατ -η καθημερινότητά τους είναι γεμάτη από ίσια παπούτσια, τουλάχιστον το πρωί. Δεν θα τις δεις να πηγαινοέρχονται στο μετρό με ψηλοτάκουνο μποτάκι. Η πρωινή κομψότητά τους είναι πιο «ήσυχη» και περιλαμβάνει μπαλαρίνες, desert booties ή δερμάτινα μποτάκια φαρδιά στον αστράγαλο, όλα με ελάχιστο τακούνι. Και ελάχιστα trainers, τα οποία δεν φορούν ποτέ με τζιν. Αν θελήσουν κάτι πιο «αθλητικό», οι γυναίκες του Παρισιού θα προτιμήσουν All Star με υφασμάτινα ρούχα ανεξαρτήτως ηλικίας: το σωστό casual είναι αυτό που κάνει τη γυναίκα να φαίνεται νεότερη και όχι τα μίνι και οι πλατφόρμες.

Η νέα γαλλική κομψότητα έχει να κάνει και με το να είσαι τολμηρός όσον αφορά τις λεπτομέρειες: τα έντονα χρώματα και τα μεγάλα αξεσουάρ. Άλλωστε τα γαλλικά editorials συνδύαζαν ανέκαθεν τεράστιες πέρλες με T-shirts και φλύαρα κολιέ με άσπρα ανδρικά πουκάμισα και πρότειναν φουλάρια σε animal prints ή έντονα χρώματα. Τα στοιχεία της έκπληξης και της ισορροπίας είναι άλλο ένα μυστικό: τα πιο ακριβά κομμάτια συνδυάζονται με τα φτηνά μεταχειρισμένα και τίποτα δεν φοριέται σετάκι, κυρίως το παπούτσι με την τσάντα.

Μια που αναφέραμε την τσάντα, υπάρχει ο χρυσός κανόνας: λίγες και καλές ή, στις περισσότερες περιπτώσεις, μία και καλή. Καλύτερα να κάνεις οικονομίες και να επενδύσεις σε μια τσάντα που θα κρατήσει χρόνια και θα πηγαίνει με τα πάντα. Γιατί, ναι, τα σακίδια είναι πρακτικά αλλά για κάτι πιο κομψό προτιμάται η μεγάλη τσάντα που, επιπλέον, κρατιέται όλη μέρα και πάει με όλα.

Μεγάλο κεφάλαιο είναι και το combo μακιγιάζ-μαλλιά. Επειδή η χάρη με την οποία επιλέγει κανείς να μεγαλώσει είναι που τον κάνει να δείχνει νεότερος και όχι το να το προσπαθεί εμμονικά, στο Παρίσι θα δεις γυναίκες με εντελώς παιδικό πρόσωπο και μάτι τσαχπίνικο να αφήνουν τα μαλλιά τους άβαφτα, χωρίς να ανησυχούν για τις λευκές τρίχες, και να μακιγιάρονται σωστά και φρόνιμα. Όταν επιλέξουν το κόκκινο κραγιόν, θα αφήσουν το υπόλοιπο πρόσωπο «καθαρό» και αν μπορούν να φέρουν εις πέρας τα smokey eyes της Carine Roitfeld, θα φροντίσουν να είναι φειδωλές με το χρώμα στο υπόλοιπο πρόσωπο.

Η νοοτροπία λοιπόν, που αναφέραμε στην αρχή, έχει να κάνει με το ότι οι Γαλλίδες δεν πολυπροσπαθούν να δείξουν πολύ σέξι ή πολύ νέες ή πολύ μοιραίες. Αυτό τις κάνει αυτομάτως κουλ και εξαφανίζει το άγχος τους να ξεχωρίσουν με εκκεντρικές εμφανίσεις. Και επειδή οι Γαλλίδες από μικρές δεν κάνουν υπερβολές, μας αφήνουν με την εντύπωση πως όσα χρόνια και αν περάσουν συνεχίζουν να έχουν το στιλ που είχαν πάντα.

Το κείμενο είναι της Χρύσας Οικονομοπούλου του fashionism.

Για περισσότερα μυστικά πάνω στο στυλ και την ομορφιά των Γαλλίων, κατεβάζουμε στο pad το νέο τέυχος της ΜΟΥΣΑΣ (δωρεάν από το appstore).