Ιάπωνες επιστήμονες έδειξαν ότι βλαστοκύτταρα μπορούν να δημιουργηθούν με μια γρήγορη μέθοδο εμβάπτισης των κυττάρων αίματος σε διάλυμα οξέος.

Τα βλαστοκύτταρα είναι γνωστό ότι έχουν την ιδιότητα να τροποποιηθούν σε κάθε είδους κύτταρο και ιστό του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ ήδη διεξάγονται δοκιμές για θεραπείες των οφθαλμών, της καρδιάς και του εγκεφάλου με χρήση βλαστοκυττάρων.

Η τελευταία εξέλιξη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature θα μπορούσε να κάνει την ιατρική αυτή τεχνολογία πιο φτηνή, πιο γρήγορη και πιο ασφαλή.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι εμβαπτίζοντας κύτταρα αίματος σε οξύ μπορεί να πυροδοτήσουν την μεταμόρφωσή τους σε βλαστικά κύτταρα τα οποία ονομάζονται κύτταρα STAP (stimulus-triggered acquisition of pluripotency).

Η δρ. Haruko Obokata από το Ιαπωνικό Κέντρο Εξελικτικής Βιολογίας Riken δήλωσε ότι ήταν πραγματική έκπληξη για εκείνη το γεγονός ότι τα κύτταρα αντέδρασαν με αυτό τον τρόπο στο συγκεκριμένο περιβάλλον χαμηλού pH. «Προκαλεί έξαψη και μόνο η σκέψη των νέων πιθανοτήτων που αυτά τα ευρήματα μας προσφέρουν όχι μόνο στην αναγεννητική ιατρική, αλλά και στον καρκίνο», συμπλήρωσε η ίδια.

Βέβαια, το επιστημονικό επίτευγμα πραγματοποιήθηκε σε κύτταρα ποντικών, οπότε οι έρευνες διεξάγονται με σκοπό να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα και σε ανθρώπινα κύτταρα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια επαναστατική εξέλιξη, ωστόσο απαιτείται χρόνος ώστε να διερευνηθεί η φύση των νέων αυτών κυττάρων, αλλά και ο μηχανισμός που προκάλεσε τη δημιουργία τους.

Διαβάστε ακόμη

Τα βλαστοκύτταρα της ζωής

Δέρμα μεταμορφώνεται σε νευρώνες