Δανοί ερευνητές έκαναν μια ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει το τοπίο όσον αφορά την αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης, αλλά και τη θέση που έχουν οι στατίνες.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ένα νέο σύστημα υποδοχής που εδράζεται στα κύτταρα του σώματος. Ο υποδοχέας, που ονομάζεται σορτιλίνη, έχει καθοριστική δράση στην πρωτεΐνη PCSK9 η οποία με τη σειρά της, παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει την επιβλαβή LDL χοληστερίνη.

Προ δεκαετίας έχει ανακαλυφθεί ότι το επίπεδο της LDL μειωνόταν όταν παρεμποδιζόταν η δράση του PCSK9. Έκτοτε οι αναστολείς του PCSK9 έγιναν η νέα ελπίδα για την αντιμετώπιση της LDL και τα πρώτα φάρμακα μάλλον θα εγκριθούν στη διάρκεια αυτού του έτους.

Η ανακάλυψη θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της βιοιατρικής τεχνολογίας των τελευταίων ετών καθώς συνήθως απαιτούνται είκοσι χρόνια προτού η βασική έρευνα μπορέσει να οδηγήσει σε ένα φαρμακευτικό προϊόν.

Η εν λόγω έρευνα δεν οδήγησε μόνο σε απαντήσεις αλλά και σε νέες ευκαιρίες.

«Ανακαλύψαμε ότι υπήρχε ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο, η σορτιλίνη και ότι αυτή αυξάνει την δραστηριότητα της PCSK9. Εάν παρεμποδίσουμε τη σορτιλίνη έχουμε την ίδια δράση με την παρεμπόδιση της PCSK9. Με άλλα λόγια πολύ λιγότερη κακή χοληστερίνη. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για μια εντελώς καινούργια στρατηγική αντιμετώπισης της υψηλής χοληστερίνης» δηλώνει η μεταδικτορική φοιτήτρια Camilla Gustafsen από το Πανεπιστήμιο Aarhus που συμμετείχε στην έρευνα.

Το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι να γίνουν περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει σε φάρμακα εναλλακτικά των στατινών.

Διαβάστε ακόμη

Ρίξτε τη χοληστερίνη σας σε δύο μήνες