Αφιέρωμα στη Σύρο
Η μελωδία της Φραγκοσυριανής, το άρωμα του περγαμόντο και η ευγένεια των κατοίκων της αρχόντισσας των Κυκλάδων ταξιδεύουν στην Αθήνα και ρίχνουν άγκυρα στο νεοκλασικό κτήριο του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS, όπου φιλοξενείται ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, σε ένα μοναδικό αφιέρωμα από τις 10 ως τις 17 Φεβρουαρίου. Μέσω της τέχνης ο επισκέπτης θα περιπλανηθεί στα στενά της Σύρου, ενός τόπου που διατηρεί το κλασικό του πρόσωπο, αλλά και τη γνήσια λαϊκή ψυχή. Η κοσμοπολίτικη αύρα του νησιού θα φτάσει κοντά μας μέσα από έκθεση φωτογραφίας και εικαστικών, οδοιπορικού, βιβλιοπαρουσιάσης, οργανοποιίας, παραδοσιακών προϊόντων, γαστρονομίας, παραδοσιακών χορών, βιντεοπαρουσίασης και μουσικής.
Info: Πειραιώς 73, Κεραμεικός (μετρό Κεραμεικού, ηλεκτρικός σταθμός Θησείο). Δευ-Τετ-Παρ-Σαβ-Κυρ: 11.00-14.00 & 18.00-21.00, Τρι-Πεμ: 11.00-14.00. Είσοδος ελεύθερη. Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων, τηλ. :210-4967757 & 4979797.

«Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…»
Στα πλαίσια της εβδομάδας Μνήμης και Τιμής για το Νίκο Καζαντζάκη με τίτλο «131 Χρόνια Φως», θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη το έργο «Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…» σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου, με τον ίδιο και τη Σοφία Καζαντζιάν. Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει την αφήγηση με το σωματοποιημένο θέατρο και αποτελείται από μια σύνθεση κειμένων από τα μεγαλύτερα έργα του συγγραφέα με κεντρικό κορμό την Ασκητική. Η εβδομάδα μνήμης (17 έως 23 Φεβρουαρίου) περιλαμβάνει ακόμα έκθεση με αντικείμενα και χειρόγραφα του Νίκου Καζαντζάκη, προβολή της μικρού μήκους ταινίας «Το μυστικό του Θησέα» και ανάγνωση σε παιδιά του μυθιστορήματος «Στα παλάτια της Κνωσού». Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για τις παραστάσεις και την προβολή της ταινίας είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες-κρατήσεις στο τηλ. 210-6131931.

Συναυλία Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Παλλήνης
Μια μοναδική συναυλία πραγματοποιείται στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59-61, Αθήνα), όπου οι μαθητές του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Παλλήνης, θα μας ταξιδέψουν στη λαϊκή και λόγια μουσική παράδοση της Ανατολικής Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου. Η λόγια μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης, μπλέκεται αρμονικά με λαϊκά τραγούδια και μελωδίες από τη Σμύρνη, το Αιγαίο, την Κάρπαθο, τη Σάμο, την Κύπρο, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη, χάρη στη δεξιοτεχνία των μαθητών, που αναβιώνουν την ποικιλοχρωμία που χαρακτηρίζει τα μουσικά ήθη και τις παραδόσεις από διαφορετικές γωνιές του Ελληνισμού.
Info: Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, στις 18.00. Είσοδος ελεύθερη.

Βιβλίο

«Αυτή είναι η κουζίνα μου. Συνταγές για μια ζωή», Βαγγέλης Δρίσκας, εκδόσεις Πατάκη, τιμή: 32Ε
«Σ’ αυτό το βιβλίο, μοιράζομαι μαζί σας το πάθος μου για τη μαγειρική μέσα από 380 συνταγές που θα σας συντροφεύουν για μια ζωή. Που αξίζει να τις γνωρίζουμε όλοι μας, για να μαγειρεύουμε δημιουργικά, πρωτότυπα, με πολύ άρωμα και γεύση».

«
Decoupage & μικτές τεχνικές», Βαρβάρα Κουμασίτη, εκδόσεις Μύρτος, τιμή: 16Ε
Η συνάθροιση υλικών, όπως χρώματα, πάστες, μελάνια, δέρμα, μέταλλο, υφάσματα αλλά και ο συνδυασμός τους με το Decoupage σάς δίνουν την ελευθερία να δημιουργήσετε μοναδικά έργα τέχνης. Μέσα από αυτό το βιβλίο θα μπορέσετε να εξοικειωθείτε με τα υλικά και να μάθετε αναλυτικά τις εφαρμογές τους.