Κατά μια παράξενη και διαβολική σύμπτωση δυο κορυφαία επιστημονικά περιοδικά δημοσίευσαν ταυτόχρονα, προ ημερών, δυο παρόμοιες περιπτώσεις ασθενών που αποτέλεσαν ιατρικό μυστήριο.

Στην πρώτη περίπτωση οι γιατροί έλυσαν το μυστήριο – υψηλή συγκέντρωση κοβαλτίου στο αίμα εξαιτίας επέμβασης μεταμόσχευσης στο ισχίο – μόνο αφού η ασθενής, μια μεσήλικας από το Κολοράντο των ΗΠΑ, υπεβλήθη σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Αλλά στη δεύτερη, ο γιατρός του 55χρονου γερμανού ασθενούς, ο δρ. Juergen R. Schaefer καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Marburg βρήκε τα στοιχεία για τη λύση του γρίφου στο επεισόδιο 11, του έβδομου κύκλου της τηλεοπτικής σειράς “House” προλαβαίνοντας τα χειρότερα για τον ασθενή του.

Φαίνεται ότι ο Σέρλοκ Χολμς, των ιατρικών τηλεοπτικών σειρών είχε ήδη χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις και τις γνώσεις του για να διαγνώσει το ίδιο πρόβλημα – καρδιακή ανεπάρκεια οφειλόμενη σε δηλητηρίαση από κοβάλτιο εξαιτίας της διάβρωσης μεταλλικού εμφυτεύματος στο ισχίο – στην ηθοποιό Candice Bergen. Και ο δρ. Juergen R. Schaefer τυγχάνει να είναι φανατικός της σειράς «House» την οποία μάλιστα χρησιμοποιεί και στα μαθήματα που παραδίδει στους ασθενείς του.

Δεν χρειάζεται να ειπωθεί ότι οι γιατροί της άλλης περίπτωσης ασθενούς που δηλητηριάστηκε από το κοβάλτιο του μεταλλικού ισχίου το οποίο μεταμοσχεύθηκε στο πόδι της, δεν είχαν δει το συγκεκριμένο επεισόδιο του «House»!