Μεγάλη Καναδική έρευνα που κράτησε 25 χρόνια – και δημοσιεύτηκε στην online έκδοση του ιατρικού περιοδικού BMJ – δείχνει ότι η ετήσια μαστογραφία σε γυναίκες 40 ως 59 ετών δεν μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 25 χρόνια 90.000 γυναίκες που τυχαία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μια που οι συμμετέχουσες στέλνονταν για μαστογραφία και μία που δεν στέλνονταν, αλλά εξετάζονταν από γιατρό με ψηλάφηση. “Η μαστογραφία ανίχνευσε περισσότερους καρκίνους του μαστού”, είπε η Δρ. Cornelia Baines, επίτιμη καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Dalla Lana στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, και συνέχισε: “Η επιβίωση ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες που είχαν κάνει μαστογραφία. Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός θανάτων από καρκίνο του μαστού ήταν αντίστοιχος και στις δύο ομάδες γυναικών στα 25 χρόνια.”

Είναι πια ευρέως γνωστό και αναγνωρισμένο ότι ο συγκεκριμένος τρόπος παρακολούθησης μπορεί να αποβεί επιβλαβής. Άλλωστε, σήμερα υπάρχει πολύ καλύτερη θεραπεία από ότι πριν από 40 χρόνια. To 22% των γυναικών που ανήκαν στην ομάδα που έκανε τακτικές μαστογραφίες υπερδιαγνώστηκαν και τελικά έκαναν θεραπεία άνευ λόγου.”, συμπλήρωσε η Δρ. Cornelia Baines.

Στα 25 χρόνια της έρευνας έπαθαν καρκίνο του μαστού 3.250 γυναίκες από την ομάδα των μαστογραφιών και 3.133 από την άλλη ομάδα. Από αυτές πέθαναν 500 γυναίκες από την ομάδα των μαστογραφιών και 505 από την άλλη ομάδα.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Ακτινολογίας, που υποστηρίζει ότι οι γυναίκες άνω των 40 ετών θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο, αντέδρασε έντονα στα ευρήματα της Καναδικής αυτής μελέτης και τη χαρακτήρισε επίσημα παραπλανητική. Μάλιστα, το Κολέγιο θεωρεί ότι για τα λανθασμένα αποτελέσματα ευθύνεται η κακή ποιότητα των μαστογραφιών της μελέτης και οι ελλιπείς ικανότητες των τεχνικών που έκαναν τις μαστογραφίες.

Η Δρ. Carol Lee, Πρόεδρος της Επιτροπής Επικοινωνίας του Τμήματος απεικονιστικής μαστού του Κολεγίου δήλωσε: “Έχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι η μαστογραφία μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του μαστού” και ότι φοβάται ότι: “η Καναδική αυτή μελέτη θα αποτρέψει τις γυναίκες από το να κάνουν προληπτικές εξετάσεις”.