Εσείς ανήκετε σε εκείνους που το πρωί περιγράφουν με λεπτομέρεια το όνειρο που είδαν ή σε όσους δεν θυμούνται καν αν είδαν όνειρο; Οι διαφορές στην εγκεφαλική σας δραστηριότητα ίσως είναι η εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο.

Η επιστημονική ομάδα υπό την εποπτεία της Perrine Ruby ερευνητικής συνεργάτιδος του Inserm στο Κέντρο Νευροεπιστημονικών Μελετών της Λυών, μελέτησε την εγκεφαλική δραστηριότητα αυτών που θυμούνται και εκείνων που δεν θυμούνται τα όνειρά τους το πρωί προκειμένου να κατανοήσουν τις διαφορές τους.


Στα συμπεράσματα της έρευνάς τους που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Neuropsychopharmacology αναφέρουν ότι μια συγκεκριμένη περιοχή επεξεργασίας πληροφοριών του εγκεφάλου – η κροταφοβρεγματική σύνδεση – είναι σε μεγαλύτερη δραστηριότητα σε όσους ανακαλούν πιο συχνά τα όνειρά τους.

Η αυξημένη δραστηριότητα σ’αυτή την περιοχή του εγκεφάλου μπορεί να διευκολύνει την συγκέντρωση της προσοχής προς εξωτερικά ερεθίσματα και να προάγει τις αφυπνίσεις στη διάρκεια της νύχτας διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την απομνημόνευση των ονείρων.

Οι γάλλοι ερευνητές μελετώντας 21 ενήλικες που μπορούσαν να θυμηθούν τα όνειρά τους με μια συχνότητα 5,2 φορές την εβδομάδα και 20 που τα ανακαλούσαν με μια συχνότητα 2 φορών τον μήνα, παρατήρησαν ότι οι πρώτοι (όσοι τα θυμούνταν) ξυπνούσαν δυο φορές πιο συχνά στη διάρκεια της νύχτας, καθώς και ότι ο εγκέφαλός τους αντιδρούσε πιο έντονα στα ακουστικά ερεθίσματα κατά την διάρκεια της αφύπνισης, αλλά και του ύπνου.

Η αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα ίσως είναι αυτή που προάγει και τις νυχτερινές αφυπνίσεις και μπορεί έτσι να διευκολύνει την απομνημόνευση των ονείρων στις σύντομες χρονικές περιόδους των αφυπνίσεων, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Ο εγκέφαλος που κοιμάται δεν είναι σε θέση να απομνημονεύσει νέες πληροφορίες. Είναι απαραίτητο να αφυπνιστεί προκειμένου να το επιτύχει», εξηγεί η δρ. Ruby.

Η πρωτοτυπία της έρευνας των γάλλων ειδικών είναι ότι απέδειξαν την ύπαρξη διαφορετικής εγκεφαλικής δραστηριότητας ανάμεσα σε εκείνους που θυμούνται και όσους δεν θυμούνται τα όνειρά τους. Ωστόσο παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν εκείνοι που θυμούνται περισσότερα όνειρα «παράγουν» και περισσότερα!