Ο αμερικανικός FDA (Food and Drug Administration) κατέθεσε επίσημη πρόταση αλλαγής και ανανέωσης στις ετικέτες των τροφίμων με σκοπό να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές. Οι πρώτες ετικέτες εισήχθησαν στα τρόφιμα πριν από είκοσι χρόνια και σύμφωνα με τον FDA η επιστήμη, αλλά και οι συστάσεις που αφορούν την σήμανση των προϊόντων, έχουν αλλάξει από τότε. Οι προτεινόμενες αλλαγές λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα γνώση για τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τις χρόνιες νόσους όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα κύρια σημεία των προτεινομένων αλλαγών είναι

  • οι πληροφορίες για τις θερμίδες και το μέγεθος της μερίδας θα είναι πιο ορατές πάνω στη συσκευασία. Επίσης στα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα σε ένα γεύμα θα αναγράφονται πληροφορίες για τις θερμίδες και τη διατροφική τους αξία αναφορικά με όλη την ποσότητα (και όχι π.χ. μόνο για τα 100γρ).
  • Τα πρόσθετα σάκχαρα θα αναγράφονται ξεχωριστά προκειμένου να μπορεί να διαχωρίζει ο καταναλωτής ανάμεσα στα φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν σε φρούτα και λαχανικά και σε εκείνα που προστίθενται σε ένα τρόφιμο.
  • Θα αναγράφεται η περιεκτικότητα σε κάλιο και βιταμίνη D που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της υψηλής πίεσης και της οστικής απώλειας αντίστοιχα. Όσον αφορά την αναφορά σε βιταμίνη C και A δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική.
  • Θα αναθεωρηθούν τα ποσοστά ημερήσιας πρόσληψης όσον αφορά το αλάτι, τις φυτικές ίνες και τη βιταμίνη D.
  • Οι ενδείξεις «ολικό λίπος», «κορεσμένο λίπος» και «τρανς λιπαρά» θα παραμένουν αλλά όχι και οι θερμίδες από λιπαρά μια και ο τύπος του λίπους θεωρείται πλέον πιο σημαντικός από την ποσότητα.