H αντιμετώπιση των καρκινικών κυττάρων που προέρχονται από όγκους στον τράχηλο της μήτρας με το συστατικό AHCC, που αποτελεί ενεργό εκχύλισμα του γιαπωνέζικού μανιταριού shitake, πολύ διαδεδομένο στην χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου, οδήγησε στην εκρίζωση του HPV, του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, καθώς και στη μείωση του ρυθμού αύξησης των όγκων σύμφωνα με έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 45ου ετήσιου Συνεδρίου Γυναικολογικής Ογκολογίας στο Τάμπα της Φλόριντα. Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Judith Smith διαπίστωσε εργαστηριακά, καθώς και σε πειραματόζωα, ότι η ουσία AHCC μπορεί να μειώσει τις λοιμώξεις από τον HPV και μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη των καρκίνων στον τράχηλο της μήτρας. Για την επιβεβαίωση αυτών των εργαστηριακών παρατηρήσεων έχει ήδη δρομολογηθεί κλινική έρευνα σε γυναίκες στο Επιστημονικό Κέντρο Γυναικείας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Η έρευνα αυτή, που είχε ήδη ξεκινήσει από το 2008, δείχνει ότι η ουσία AHCC έχει τη δυναμική να θεραπεύσει τη λοίμωξη από τον ιό HPV υποστηρίζει η δρ. Smith και εξηγεί ότι η εν λόγω ουσία δρα σαν ανοσοθεραπεία δηλαδή σαν αγωγή που χρησιμοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση των νόσων.

Το AHCC (Active Hexose Correlated Compound) είναι ένα εκχύλισμα που προέρχεται από την υβριδοποίηση του μανιταριού shitake. «Αποτελεί ένα διαδεδομένο διατροφικό συμπλήρωμα στην Ιαπωνία εδώ και δεκαετίες και είμαι ενθουσιασμένη που μέσω αυτού αναζητώ μια διατροφική προσέγγιση για την θεραπεία των λοιμώξεων από τον ιό HPV» εξηγεί η δρ Judith Smith.