Μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό Επιστημονικό Περιοδικό για την Υπέρταση βρήκε ότι το καρπούζι θα μπορούσε να μειώσει αισθητά την αρτηριακή πίεση σε υπέρβαρα άτομα.

Η εν λόγω έρευνα ξεκίνησε παίρνοντας έναυσμα από το γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακές προσβολές όταν έχει κρύο επειδή το στρες που προκαλεί στον οργανισμό τους ο κρύος καιρός κάνει την αρτηριακή πίεση να αυξάνεται και την καρδιά να δουλεύει περισσότερο. Επιπλέον, οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι και υποφέρουν από υπέρταση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου όταν εκτίθενται στον κρύο καιρό του χειμώνα ή / και βρίσκονται σε δωμάτια με χαμηλές θερμοκρασίες (π.χ. δυνατό κλιματισμό), ακόμα κι αν είναι καλοκαίρι. Οι επιστήμονες έψαχναν να βρουν τι θα μπορούσε να βοηθήσει την καρδιά τους. Έτσι, βρήκαν ότι το καρπούζι θα μπορούσε να είναι μέρος αυτής της απάντησης.

Η έρευνα που διήρκησε 12 εβδομάδες συμπεριέλαβε 13 υπερτασικούς μεσήλικους άνδρες και γυναίκες. Για να επιτύχουν την έκθεσή τους σε χαμηλές θερμοκρασίες βύθιζαν το ένα χέρι των συμμετεχόντων σε κρύο νερό (4 βαθμούς Κελσίου) και ταυτόχρονα μέτραγαν την πίεσή τους και άλλες ζωτικές ενδείξεις. Εντωμεταξύ η ομάδα είχε χωριστεί στα δύο. Για τις πρώτες 6 εβδομάδες η μία ομάδα έπαιρνε εκχύλισμα από καρπούζι, ενώ η άλλη ομάδα έπαιρνε placebo. Στη συνέχεια, και για τις επόμενες 6 εβδομάδες άλλαξαν. Επίσης, οι συμμετέχοντες για όλο αυτό το διάστημα δεν έπαιρναν φάρμακα για την πίεση ούτε και έκαναν κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στις συνήθειές τους (π.χ. διατροφικές κλπ.).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λήψη καρπουζιού είχε θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, τόσο όταν οι συμμετέχοντες βρίσκονταν σε ηρεμία όσο και όταν εκτίθεντο στο κρύο.