Νέα έρευνα δείχνει ότι η στάση στην οποία κοιμόμαστε με τον σύντροφό μας είναι αποκαλυπτική όσον αφορά τη δύναμη της σχέσης μας.

Το κλειδί είναι η απόσταση ανάμεσα στα ζευγάρια, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη σε 1.100 άτομα από τον καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Hertfordshire Richard Wiseman. Σύμφωνα με τον καθηγητή Wiseman «το 94% των ζευγαριών που περνούν τη νύχτα σε επαφή μεταξύ τους ήταν ευτυχισμένοι με τη σχέση τους, συγκριτικά με το 68% όσων δεν αγγίζονταν.»

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξετάζει τις στάσεις ύπνου των ζευγαριών σε σχέση με την ποιότητα της σχέσης τους, λέει ο Richard Wiseman. Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι 42% των ζευγαριών κοιμούνται πλάτη με πλάτη, 31% κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση και μόλις το 4% κοιτούν ο ένας τον άλλον.

Περίπου 34% κοιμούνται αγγίζοντας ο ένας τον άλλον και το 12% κοιμούνται σε απόσταση μικρότερη των 2,5 εκατοστών, ενώ το 2% κοιμούνται σε απόσταση μεγαλύτερη των 76 εκατοστών.

Από εκείνους που κοιμούνται αγγίζοντας ο ένας τον άλλον, περισσότερο ευτυχισμένοι από τη σχέση τους δηλώνουν εκείνοι που ξαπλώνουν πρόσωπο με πρόσωπο, παρά όταν κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση ή σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Από εκείνους που δεν αγγίζονται το μεγαλύτερο ποσοστό των ευτυχισμένων ζευγαριών κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται πλάτη με πλάτη ή κοιτούν ο ένας τον άλλον.

Η έρευνα έδειξε ότι το 86% των ζευγαριών που κοιμούνται έχοντας μικρότερη απόσταση από 2,5 εκατοστά μεταξύ τους ένιωθαν ευτυχισμένοι από τη σχέση τους συγκριτικά με το 66% εκείνων που κοιμούνται με μια απόσταση άνω των 76 εκατοστών μεταξύ τους.

Και μια ενδιαφέρουσα πληροφορία: «Το 34% των συμμετεχόντων είπαν ότι κοιμούνται αγγίζοντας ο ένας τον άλλο, αλλά αυτό το ποσοστό αυξήθηκε σε 45% μεταξύ των εξωστρεφών ανθρώπων», είπε ο καθηγητής Wiseman.