Φυσιολογική ή παθολογική τριχόπτωση;Η τριχόπτωση που παρατηρείται το φθινόπωρο ονομάζεται εποχική και είναι φυσιολογική. Θεωρείται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι το καλοκαίρι όλα εξελίσσονται πιο γρήγορα (π.χ. ανάπτυξη μαλλιών, νυχιών), επομένως και η πτώση των μαλλιών το αμέσως επόμενο διάστημα, κατά τους φθινοπωρινούς δηλαδή μήνες, είναι μεγαλύτερη. Φυσιολογική είναι η τριχόπτωση και 3-4 μήνες μετά τη γέννα, αφού οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν χάνουν καθόλου τρίχες, με αποτέλεσμα να πέφτουν στη συνέχεια ομαδικά τα µαλλιά που δεν έπεφταν όλο αυτόν τον καιρό. Η κατάσταση ομαλοποιείται όταν φυτρώσουν οι νέες τρίχες. Παθολογική χαρακτηρίζεται η τριχόπτωση όταν ο ρυθμός που φυτρώνουν οι τρίχες δεν είναι ανάλογος με τον ρυθμό που πέφτουν και επομένως τα μαλλιά αραιώνουν.ΆνδρεςΗ φαλάκρα ή αλλιώς ανδρογενετική αλωπεκία είναι ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης, ο οποίος αφορά κατά βάση τους άνδρες. Το 75% των ανδρών παρουσιάζουν ανδρογενετική αλωπεκία μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τύπου είναι η σταδιακή αποδυνάμωση και τελικά η εξαφάνιση των τριχών στους κροτάφους και στην κορυφή του κεφαλιού, ενώ βασική αιτία είναι η κληρονομικότητα. Οι άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν επίσης αλωπεκία που οφείλεται στην ηλικία (όσο περνούν τα χρόνια αυξάνονται οι πιθανότητες απώλειας μαλλιών). ΓυναίκεςΠερίπου το 15% των γυναικών παρουσιάζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους παθολογική τριχόπτωση, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αντιλαμβάνεται κάποιας μορφής τριχόπτωση μετά την ηλικία των 50 ετών. Οι αιτίες είναι συνήθως μια πιθανή ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης, έλλειψη φυλλικού οξέος ή κάποια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα η τριχόπτωση να σχετίζεται με ορμονικές διακυμάνσεις, που μπορεί να εκδηλώνονται με διαταραχές της περιόδου ή να οφείλονται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες εμφανίζεται συνήθως μετά τα 40 και γίνεται εντονότερη μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Επίσης, αρκετές γυναίκες παρουσιάζουν τριχόπτωση επειδή συνηθίζουν να μαζεύουν τα μαλλιά τους αλογοουρά, τραβώντας τα με δύναμη, ή εξαιτίας της συχνής χρήσης σεσουάρ. Αυτού του τύπου η αλωπεκία είναι αναστρέψιμη, στην περίπτωση που αλλάξουμε έγκαιρα συνήθειες.Τι φταίει; Για την παροδική απώλεια μαλλιών:*Πρόβλημα του θυρεοειδούς αδένα.

*Έλλειψη σιδήρου και πρωτεϊνών λόγω κακής διατροφής ή εξαντλητικής δίαιτας.

*Παρατεταμένος υψηλός πυρετός εξαιτίας κάποιας λοίμωξης.

*Μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής (τριχοφυτίαση).

*Εξαιρετικά έντονο άγχος (π.χ. μετατραυματικό σοκ).

*Τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι, εξαιτίας των οποίων ο οργανισμός υφίσταται κάποιου είδους στρες.Για τη μόνιμη απώλεια μαλλιών:

*Τριχοφάγος (γυροειδής αλωπεκία). Αφορά άνδρες και γυναίκες και χαρακτηριστικό της είναι ότι τα μαλλιά πέφτουν από ένα ή περισσότερα σημεία του κεφαλιού. Συνδέεται με κληρονομικότητα, έλλειψη σιδήρου, ορμονικές διαταραχές, παθήσεις του θυρεοειδούς, άγχος και κατάθλιψη.

*Παθήσεις του δέρματος (π.χ. ερυθηματώδης λύκος).

*Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως αντικαταθλιπτικών, αντιθρομβωτικών, αντιυπερτασικών και φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ακμής.Τι να κάνω;Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού η τρίχα, όπως και κάθε όργανο ή ιστός του σώματος, έχει ανάγκη από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να λειτουργεί σωστά. Εξαιρετικά σημαντικές για τα μαλλιά μας είναι τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ (π.χ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά), σίδηρο (π.χ. κρέας), βιταμίνη Ε (π.χ. ελαιόλαδο), βιταμίνη C (π.χ. χρωματιστές πιπεριές), βιταμίνη A (γαλακτοκομικά) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (π.χ. παντζάρι). Στα φαρμακεία υπάρχουν χάπια και λοσιόν για τοπική θεραπεία της τριχόπτωσης, τα οποία συνήθως συνδυάζονται για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.Μεταμόσχευση μαλλιώνΠρόκειται για αναδιάταξη και ανακατανομή των τριχών που έχουν απομείνει στο κεφάλι, με τη μεταφορά τριχοθυλακίων από περιοχή σταθερής τριχοφυΐας και την εμφύτευσή τους στις περιοχές που παρατηρείται αραίωση ή έλλειψη. Η επέμβαση διαρκεί 3-5 ώρες, γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του μία ώρα μετά. Παυσίπονα χορηγούνται τις πρώτες 12 ώρες και προληπτικά αντιβίωση τις επόμενες 4 ημέρες. Τα μοσχεύματα προσλαμβάνονται από τον οργανισμό τις επόμενες 4 με 5 ημέρες και σε 10 περίπου ημέρες είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. Μέσα σε μερικούς μήνες, ένας κύκλος ανάπτυξης μαλλιών έχει επιτευχθεί και ο ασθενής έχει μια φυσική εμφάνιση. Τα «νέα» μαλλιά αρχίζουν να μακραίνουν μετά από 3 μήνες, ενώ το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα θα είμαστε σε θέση να το δούμε μετά από 8 περίπου μήνες. Το κόστος κυμαίνεται στα 1.500-4.500 Ε, ανάλογα με τον αριθμό των μοσχευμάτων και την τεχνική λήψης.