Κανένας από τους άνδρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα δεν μπορούσε να παράγει αρκετά σπερματοζωάρια ώστε να αποκτήσει παιδί. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η τεχνική που κατάφεραν να αναπτύξουν θα δημιουργήσει ελπίδα για τους άνδρες που δεν μπορούν να παράγουν αρκετό ή και καθόλου σπέρμα ώστε να τεκνοποιήσουν. Επιπλέον, προσφέρει στους ερευνητές ένα νέο εργαλείο για να μελετήσουν την ανάπτυξη του σπέρματος και τις θεραπείες υπογονιμότητας.

Η υπογονιμότητα απασχολεί το 10% με 15% των ζευγαριών και οι γενετικές αιτίες του προβλήματος είναι εξαιρετικά συνηθισμένες ανάμεσα στους άνδρες, εξηγούν οι επιστήμονες.

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η έλλειψη βασικών γονιδίων στο ανδρικό χρωμόσωμα Υ, αλλά τι ακριβώς συμβαίνει δεν είναι πολύ καλά κατανοητό.

Οι άνδρες με προβλήματα γονιμότητας που πήραν μέρος στην έρευνα είχαν περιοχές του Υ χρωμοσώματος που έλειπαν από το DNA τους και που σχετίζονταν με την παραγωγή λίγου ή καθόλου σπέρματος. Οι επιστήμονες πήραν κύτταρα από το δέρμα τους τα επεξεργάστηκαν κατάλληλα στο εργαστήριο και αφού αυτά εμφυτεύτηκαν στους όρχεις ποντικιών παρήγαγαν σπέρμα.

Ο βασικός ερευνητής, Dr Reijo Pera, από το Ινστιτούτο για τη Βιολογία των βλαστοκυττάρων και της Αναγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Stanford, είπε ότι αυτή η προσέγγιση έχει πολύ καλές προοπτικές για τους άνδρες που πάσχουν από γενετική / ιδιοπαθή υπογονιμότητα (λόγω έλλειψης ή πολύ μικρής παραγωγής σπέρματος), καθώς και για εκείνους που έχουν περάσει καρκίνο και έχουν πρόβλημα με την παραγωγή σπέρματος εξαιτίας των τοξικών θεραπειών στις οποίες υποβλήθηκαν.