Κανένας από τους άνδρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα δεν μπορούσε να παράγει αρκετά σπερματοζωάρια ώστε να αποκτήσει παιδί. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η τεχνική που κατάφεραν να αναπτύξουν θα δημιουργήσει ελπίδα για τους άνδρες που δεν μπορούν να παράγουν αρκετό ή και καθόλου σπέρμα ώστε να τεκνοποιήσουν. Επιπλέον, προσφέρει στους ερευνητές ένα νέο εργαλείο για να μελετήσουν την ανάπτυξη του σπέρματος και τις θεραπείες υπογονιμότητας.

Η υπογονιμότητα απασχολεί το 10% με 15% των ζευγαριών και οι γενετικές αιτίες του προβλήματος είναι εξαιρετικά συνηθισμένες ανάμεσα στους άνδρες, εξηγούν οι επιστήμονες.

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η έλλειψη βασικών γονιδίων στο ανδρικό χρωμόσωμα Υ, αλλά τι ακριβώς συμβαίνει δεν είναι πολύ καλά κατανοητό.

Οι άνδρες με προβλήματα γονιμότητας που πήραν μέρος στην έρευνα είχαν περιοχές του Υ χρωμοσώματος που έλειπαν από το DNA τους και που σχετίζονταν με την παραγωγή λίγου ή καθόλου σπέρματος. Οι επιστήμονες πήραν κύτταρα από το δέρμα τους τα επεξεργάστηκαν κατάλληλα στο εργαστήριο και αφού αυτά εμφυτεύτηκαν στους όρχεις ποντικιών παρήγαγαν σπέρμα.

Ο βασικός ερευνητής, Dr Reijo Pera, από το Ινστιτούτο για τη Βιολογία των βλαστοκυττάρων και της Αναγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Stanford, είπε ότι αυτή η προσέγγιση έχει πολύ καλές προοπτικές για τους άνδρες που πάσχουν από γενετική / ιδιοπαθή υπογονιμότητα (λόγω έλλειψης ή πολύ  μικρής παραγωγής σπέρματος), καθώς και για εκείνους που έχουν περάσει καρκίνο και έχουν πρόβλημα με την παραγωγή σπέρματος εξαιτίας των τοξικών θεραπειών στις οποίες υποβλήθηκαν.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: