Βρετανική έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ιατρικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, όπως αυτοί που ανήκουν στη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Medical Detection Dogs, ανιχνεύουν με ακρίβεια την νόσο στο 90% των περιπτώσεων, σε αντιδιαστολή με το κλασικό τεστ PSA που συχνά δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα οδηγώντας τους ασθενείς σε άσκοπη ταλαιπωρία. 

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι για την ανίχνευση του καρκίνου σκύλοι μπορούν να οσμιστούν τα καρκινικά κύτταρα σε δείγμα ούρων.

Οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν την μυρωδιά σε ένα πολύ αραιό διάλυμα χάρη στην ιδιαίτερα εξελιγμένη αίσθηση της όσφρησής τους, επισημαίνει η δρ. Claire Guest, υπεύθυνη επιχειρήσεων στην οργάνωση Medical Detection Dogs. Όπως, λοιπόν, λέει η δρ. Guest «έχουμε αναγνωρίσει εδώ και καιρό την εντυπωσιακή ικανότητα των σκύλων να βοηθούν τους τυφλούς και τους κωφούς. Τώρα συνειδητοποιούμε πόσα ακόμη είναι σε θέση να κάνουν. Οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο προτού εμφανιστούν ορατά συμπτώματα, ενώ άλλοι έχουν εκπαιδευτεί να αναγνωρίζουν τα επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στους διαβητικούς.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν και άλλους καρκίνους όπως της ουροδόχου κύστης, των ωοθηκών και του στήθους

Ακολουθήστε το στο Google News