Ημέρα & Νύχτα Μουσείων
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων και η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων γιορτάζεται και φέτος με ελεύθερη είσοδο σε εκθέσεις, εργαστήρια και δραστηριότητες για ενήλικες και παιδιά το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Μαΐου. Αναζητήστε τα μουσεία που σας ενδιαφέρουν! Μερικές ιδέες εδώ: Μουσείο Μπενάκη (www.benaki.gr), Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (www.cycladic.gr), Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (www.hellenic-cosmos.gr/), Ίδρυμα Ευγενίδου (www.eugenfound.edu.gr), Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Κέντρο ΓΑΙΑ (www.gnhm.gr/).

Τα παιδιά ψηφίζουν… «Ελληνικό Κόσμο»

Τα σχολεία κλείνουν για τις εκλογές και ο «Ελληνικός Κόσμος» γίνεται προορισμός για να περάσουν τα παιδιά μια μέρα γεμάτη εμπειρίες. Στις 16 και 23 Μαΐου και στις 19 και 26 Μαΐου, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τη Σελήνη, τους αστεροειδείς, το Δία και την Ευρώπη, μέσα από την έκθεση «Η Κατάκτηση του Διαστήματος» και την προβολή της Θόλου «Επιστροφή στη Σελήνη για πάντα». Έπειτα, θα περιηγηθούν στην έκθεση «Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της Ελληνικής γυναικείας φορεσιάς» και θα «ταξιδέψουν» από την Αθήνα σε διάφορα μέρη της χώρας , γνωρίζοντας τοπικές ενδυμασίες. Μέσα από τη «Θόλο» θα μεταφερθούν στην Αθήνα των Κλασικών χρόνων για να συμμετάσχουν στη διαδικασία του οστρακισμού και βέβαια θα παίξουν στο Αίθριο και σε άλλους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου»! Για παιδιά από 5 έως 12 ετών χωρίς τους γονείς τους.
Info: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, Τηλ. 212-254.0000. Δευτέρα 19 και 26 Μαΐου: Ωράριο 08:00-14:30. Κόστος για μία ημέρα: 20Ε. Παρασκευή 16 και 23 Μαΐου: Ωράριο 08:00-17:00. Κόστος για μία ημέρα: 25Ε. Δεν περιλαμβάνεται σίτιση.

«EKΕINOI και ΕΚΕΙΝΟΙ»

Η ομάδα θεάτρου του Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση «Εκείνοι και εκείνοι», την Δευτέρα 19 Μαΐου (στις 20.00) στο θέατρο ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ (Ακαδημίας 3). Η παράσταση είναι βασισμένη σε κείμενα του Κώστα Μουρσελά για το σήριαλ «Εκείνος κι Εκείνος» που παίχτηκε στην Ελληνική τηλεόραση από το 1972 έως το 1974. Στην παράσταση ακούγονται και δύο μικρά αποσπάσματα από το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμουελ Μπέκετ, μιας και τα δύο αυτά κείμενα είναι τόσο συγγενικά και ασχολούνται με κοινές ανθρώπινες ανησυχίες. Είσοδος ελεύθερη.

Βιβλίο

ΕΞΙ ΒΑΘΜΟΙ του Μάρκ Λίνας, μετάφραση Βασίλης Αθανασιάδης
Εκδόσεις POLARIS, Τιμή: 22Ε
Τι θα συνέβαινε αν ο κόσμος γινόταν κατά έξι βαθμούς θερμότερος; Ολόκληρες εκτάσεις γίνονται μη κατοικήσιμες. Πληθυσμοί αποδεκατίζονται. Σε κάποια μέρη του κόσμου, η γη στεγνώνει. Άλλες περιοχές πλήττονται από θεομηνίες. Καλώς ήλθατε σε έναν κόσμο έξι βαθμούς θερμότερο από το σημερινό. Καλώς ήλθατε στο μέλλον.
Στο βιβλίο αυτό, ο Μάρκ Λίνας εξετάζει τις προβλέψεις των επιστημόνων σύμφωνα με τις οποίες ως το τέλος του αιώνα η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί από έναν έως έξι βαθμούς. Μας ξεναγεί στα έξι στάδια της πλανητικής θέρμανσης, ένα βαθμό ανά κεφάλαιο. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: πρέπει να δράσουμε τώρα, αλλιώς κινδυνεύουμε να χαθούμε.
Το βιβλίο κέρδισε το Α’ Βραβείο Επιστημονικού Βιβλίου 2008 της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου.

«Τα τρία μικρά λυκάκια» του Ευγένιου Τριβιζά
Εκδόσεις Μίνωας, Τιμή: 15Ε
«Μόνο οι πλέον ταλαντούχοι από τους συγγραφείς έχουν την ικανότητα, επεμβαίνοντας σε ένα κλασικό παραμύθι, να δημιουργούν κάτι σχεδόν εξίσου διασκεδαστικό και βαθυστόχαστο με το πρωτότυπο», είχε γράψει η εφημερίδα «The Economist». Το πλέον πολυβραβευμένο και πολυδιαβασμένο διεθνώς βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, το 2014 συμπληρώνει 20 χρόνια κυκλοφορίας στην Ελλάδα και κυκλοφορεί με επετειακή έκδοση με νέο εξώφυλλο!