Η εμφάνιση μίας γυναίκας πολιτικού παίζει μεγαλύτερο ρόλο από ότι οι απόψεις της, όσον αφορά στο πώς θα τα πάει στις εκλογές, δείχνει ψυχολογική έρευνα. Επιστήμονες από το Dartmouth College των Η.Π.Α. κατέληξαν στο ότι το σχήμα του προσώπου μίας γυναίκας που ασχολείται με την πολιτική επηρεάζει το πόσες ψήφους θα πάρει τελικά. Επίσης, βρήκαν ότι αυτή η επίδραση (της εξωτερικής εμφάνισης) είναι πιο έντονη στους ψηφοφόρους του συντηρητικού πολιτικού χώρου. Έτσι, οι γυναίκες που έχουν πιο θηλυκά πρόσωπα τείνουν να παίρνουν πιο πολλές ψήφους στις εκλογές. Παρ’ όλα αυτά η αψεγάδιαστη εμφάνιση που μπορεί να παραπέμπει και σε μοντέλο δεν εγγυάται και την εκλογική επιτυχία. Η γυναίκα πολιτικός χρειάζεται να έχει πολιτικές απόψεις που θα προσελκύσουν τους ψηφοφόρους της και βέβαια, να τη θεωρήσουν ικανή ώστε να την τιμήσουν με την ψήφο τους.

Από την έρευνα πάντως ιδιαίτερη σημασία φαίνεται να έχουν το σχήμα των ματιών, τα ζυγωματικά, το σαγόνι και το μέτωπο, καθώς επίσης το μήκος των μαλλιών και το μακιγιάζ της πολιτικού. Από ό,τι φαίνεται όλα έχουν να κάνουν με το πόσο γρήγορα – στα πρώτα κλάσματα του δευτερολέπτου – ο ψηφοφόρος που αντικρύζει πρώτη φορά το πρόσωπο της πολιτικού μπορεί να συνειδητοποιήσει το φύλο της. Όσο πιο γρήγορα την αντιλαμβάνεται ως γυναίκα τόσο λιγότερη αβεβαιότητα βιώνει και τόσο πιο εύκολα την ψηφίζει τελικά.

Η έρευνα χρησιμοποίησε ειδικό λογισμικό που μελέτησε τις κινήσεις του ποντικιού, που κρατούσαν οι 300 συμμετέχοντες στην έρευνα, αμέσως αφού τους έδειχναν πρόσωπα πολιτικών και τους ζητούσαν να τα χαρακτηρίσουν ως γυναικεία ή ανδρικά. Η έρευνα έδειξε ότι όσες γυναίκες πολιτικούς, οι συμμετέχοντες αργούσαν ελάχιστα να τις κατηγοριοποιήσουν ως γυναίκες, είχαν τελικά λιγότερες πιθανότητες να εκλεγούν. Το γεγονός ότι αυτό ήταν ακόμα πιο έντονο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του συντηρητικού χώρου δείχνει ότι σε αυτούς τους κύκλους υπάρχει μικρότερη ανοχή στην αβεβαιότητα, όπως έχει φανεί και από προηγούμενες έρευνες.