Οι άντρες που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην φροντίδα του νεογέννητου μωρού τους υφίστανται αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου τους, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ικανοί στο να αντιλαμβάνονται πότε το παιδί τους είναι ασφαλές, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, στους μπαμπάδες που έχουν τον ρόλο του κύριου φροντιστή στην ανατροφή του παιδιού τους, παρουσιάζεται αυξημένη δραστηριότητα της αμυγδαλής του εγκεφάλου, καθώς και άλλων συστημάτων που σχετίζονται με την επεξεργασία των συναισθημάτων, με αποτέλεσμα να βιώνουν γονεϊκά συναισθήματα παρόμοια με αυτά που βιώνουν οι μητέρες.

«Υπάρχει ένα νευρικό δίκτυο στον εγκέφαλο, αφιερωμένο στην ανατροφή των παιδιών, το οποίο ανταποκρίνεται σε αλλαγές στους γονεϊκούς ρόλους», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Ruth Feldman από το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ισραήλ.

«Η εγκυμοσύνη, η γέννα και ο θηλασμός βοηθούν σημαντικά τις γυναίκες να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν πότε το παιδί τους κινδυνεύει», λέει η κ. Feldman και συνεχίζει: «Ωστόσο, οι πατεράδες έχουν την ικανότητα να τα καταφέρουν εξίσου καλά με τις μητέρες, αλλά χρειάζεται να εμπλέκονται με καθημερινές δραστηριότητες φροντίδας του μωρού, προκειμένου να πυροδοτούν αυτό το μητρικό δίκτυο».

Οι ερευνητές μελέτησαν 89 νέους γονείς, καθώς αλληλεπιδρούσαν με τα παιδιά τους.

Η έρευνα συμπεριλάμβανε 20 ετεροφυλόφιλες μητέρες με βασικό ρόλο στην ανατροφή του παιδιού τους και 21 ετεροφυλόφιλους μπαμπάδες με υποστηρικτικό ρόλο στην ανατροφή του παιδιού τους. Για να ερευνήσουν σε βάθος το πώς ο γονεϊκός ρόλος των μπαμπάδων επηρεάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους και 48 ομοφυλόφιλους μπαμπάδες που μεγαλώνουν παιδιά ως βασικοί φροντιστές στο πλαίσιο μιας στοργικής σχέσης.

«Δεν είναι κάτι που μπορείς να βρεις στο ζωικό βασίλειο, αλλά ούτε και στους ανθρώπους μέχρι πρόσφατα- δυο στοργικοί μπαμπάδες να μεγαλώνουν ένα παιδί», εξηγεί η κ. Feldman. Αυτή η σύμβαση οδηγεί τον έναν από τους δυο να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην φροντίδα του παιδιού.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τη συμπεριφορά των γονιών, τους οποίους υπέβαλαν σε τομογραφίες εγκεφάλου για να δουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται μπροστά στην εικόνα βιντεοταινιών που δείχνουν γονείς με παιδιά να αλληλεπιδρούν.

Οι ερευνητές βρήκαν ξεκάθαρες διαφορές μεταξύ του εγκεφάλου των γυναικών που είχαν αναλάβει τον ρόλο της τροφού και στους άντρες που περιορίζονταν σε ένα υποστηρικτικό ρόλο στην ανατροφή του παιδιού τους.

Στις γυναίκες βρέθηκε ότι η δραστηριότητα της αμυγδαλής ήταν 5 φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτήν των μπαμπάδων που είχαν υποστηρικτικό ρόλο στο μεγάλωμα των παιδιών.

Από την άλλη πλευρά, οι μπαμπάδες έδειξαν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου, η οποία εμπλέκεται σε λογικά καθήκοντα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική αλληλεπίδραση. Αυτό είναι σημαντικό, προκειμένου να επεξεργάζονται κοινωνικά ερεθίσματα, να αποκωδικοποιούν εκφράσεις του προσώπου και να επεξεργάζονται τη γλώσσα.

Ωστόσο, όταν ένας μπαμπάς αναλαμβάνει την ανατροφή του παιδιού ως βασικός φροντιστής -στην περίπτωση της έρευνας ως μέλος μιας στοργικής ομοφυλοφιλικής σχέσης- και οι δυο αυτές «γονεϊκές» περιοχές του εγκεφάλου γίνονται πιο δραστήριες, καταλήγει η έρευνα.