Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα χρησιμοποιώντας δεδομένα από 2 μεγάλες έρευνες την «Nurses’ Health Study» στις Η.Π.Α., που συμπεριέλαβε 74523 νοσοκόμες, που τις παρακολούθησαν για 24 χρόνια και την «E3N Teachers’ Study Cohort» στη Γαλλία, που συμπεριέλαβε 89902 γυναίκες που τις παρακολούθησαν για 18 χρόνια.

Στην «Nurses’ Health Study» ζήτησαν από τις γυναίκες να αναφέρουν πόσες ελιές – μεγαλύτερες από 3mm – είχαν στο αριστερό τους χέρι. Παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με 15 και περισσότερες ελιές είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Στην «E3N Teachers’ Study Cohort», έρευνα όπου πήραν μέρος κυρίως δασκάλες, οι ερευνητές ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να περιγράψουν το πόσες ελιές είχαν (έως καμία, λίγες, πολλές ή πάρα πολλές). Παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που τις είχαν περιγράψει ως «πάρα πολλές» είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού από ότι όσες ανέφεραν ότι δεν είχαν καθόλου ελιές.

Αυτές οι έρευνες δεν υπονοούν φυσικά ότι οι ελιές αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, αλλά μιλούν για την πιθανότητα οι ελιές να επηρεάζονται από τα επίπεδα των ορμονών του φύλου, που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού.