Είμαι 16 ετών με ύψος 1.78 και είμαι 71 κιλά. Πέρσι κατάφερα να χάσω από το Πάσχα μέχρι και τον Αύγουστο 16 κιλά, αλλά τώρα θέλω να χάσω κι άλλα και να φτάσω μέχρι τα 65. Ποιες ασκήσεις μου προτείνετε να κάνω μέσα στο σπίτι ώστε να χάσω και αυτά τα παραπανίσια κιλά; Χρύσα

Αγαπητή Χρύσα,

Λόγω του νεαρού της ηλικίας, λαμβάνω το θάρρος να απευθυνθώ στον ενικό. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τη τιμή που μου κάνεις να απευθύνεσαι στο πρόσωπό μου. Όσον αφορά το ερώτημά σου ας δούμε λίγο τα πράγματα αναλυτικά. Αρχικά είσαι πολύ νέα, κάτι που σε ευνοεί στο να χάσεις τα επιπλέον κιλά που έχεις έχοντας ένα γρήγορο μεταβολισμό. Ωστόσο δεν είναι μία εύκολη διαδικασία, αλλά συγχαρητήρια που το προσπαθείς.

Το να χάσεις το επιπλέον βάρος θα πρέπει να συνδυάσεις τις ασκήσεις και προπονήσεις ενδυνάμωσης και κυρίως να δουλέψεις αερόβια. Μη ξεχνάς ότι η β-οξείδωση, είναι μία διαδικασία καύσης λίπους και απαιτεί χρόνο. Θα πρέπει, λοιπόν, να συμπεριλάβεις ένα πρόγραμμα με ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών σου, δίνοντάς έτσι τη δυνατότητα να αυξήσεις το μυϊκό σου ιστό, αυξάνοντας τις καύσεις σε κατάσταση ηρεμίας, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να εντάξεις στο πρόγραμμα αυτό τη καρδιοαναπνευστική άσκηση για να πετύχεις λιποδιάλυση.

Θα σου πρότεινα να «δουλέψεις» ενδυνάμωση με το βάρος του σώματος και με έμφαση σε μεγάλες μυϊκές ομάδες, κάνοντας πολυαρθρικές ασκήσεις (push-ups, έλξεις με βοήθεια, καθίσματα με υποστήριξη) ώστε να συμπεριλάβεις μία συνολικά δομιμένη ενδυνάμωση, αποφεύγοντας τις μονοαρθρικές ασκήσεις, που ενδεχομένως να σου δημιουργήσουν ανισορροπίες. Όσον αφορά την αερόβια άσκηση, ξεκίνα να περπατάς έξω κυρίως, με μία καρδιακή συχνότητα (140-150 bmp/min) αν και ο ακριβής υπολογισμός τους διαφέρει, αλλά για αρχή ξεκίνα σε αυτό το στάδιο, για 20λεπτά έως 30λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα. Η λογική του «περπατάω» κάνοντας window shopping αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, ούτε και η λογική του «πάω να περπατήσω μέχρι το περίπτερο». Η ασκήσεις που θα μπορούσες να κάνεις στο σπίτι είναι ασκήσεις ενδυνάμωσης σε συνεχή χρόνο με ενδιάμεσα διαλέιμματα των 1 έως 2 λεπτών. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει, ίσως, να αφιερώσεις πολύ χρόνο και για να το πω πιο απλά θα σου φανεί περισσότερος χρόνος. Ενώ θεωρώ, ότι η εναλλακτική της υπαίθρου θα σε βοηθούσε ιδιαίτερα.

Ελπίζω να βοήθησα. Σε κάθε περίπτωση είμαι στη διάθεσή σου.