Στο συγκεκριμένο συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Nanjing στην Κίνα, που δημοσίευσαν τα ευρήματα της μελέτης τους στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Προκειμένου να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ πρωτεϊνών και εγκεφαλικού επεισοδίου αξιολόγησαν συνολικά επτά δημοσιευμένες έρευνες, οι οποίες αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες 254.489 εθελοντών για μια περίοδο 14 ετών.

Από την επεξεργασία των δεδομένων οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες που προέρχονταν κυρίως από ψάρια, διέτρεχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με όσους δεν περιελάμβαναν επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών στο διαιτολόγιό τους. Μάλιστα, το συμπέρασμα αυτό ίσχυε ακόμη και όταν υπήρχαν παράγοντες, όπως το κάπνισμα και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, που εκ των πραγμάτων αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η ποσότητα πρωτεϊνών που φάνηκε να οδηγεί σε μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου καθορίστηκε στα 20 γραμμάρια ημερησίως. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι για κάθε επιπλέον 20 γραμμάρια πρωτεϊνών, που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 26%. Όσον αφορά την προστατευτική δράση των πρωτεϊνών, πιθανολογείται ότι οφείλεται στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Παρότι, βέβαια, διαπιστώθηκε ότι η μείωση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη, όταν οι πρωτεΐνες ήταν ζωικής προέλευσης συγκριτικά με τις φυτικές πρωτεΐνες, οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι οι ζωικές πρωτεΐνες δεν θα πρέπει να ταυτίζονται αποκλειστικά με το κόκκινο κρέας, η αυξημένη κατανάλωση του οποίου σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, συνέστησαν την αντικατάστασή του από άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια.   

«Η ποσότητα πρωτεϊνών που οδήγησε σε μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν μέτρια, ίση με 20 γρ. ημερησίως. Όμως, χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μεγαλύτερες έρευνες, πριν οριστικοποιηθούν οι σχετικές συστάσεις, παρότι τα μέχρι τώρα ευρήματα είναι πειστικά», σχολίασε ο συγγραφέας της μελέτης, Xinfeng Liu, MD, PhD, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Nanjing.

«Αν η πρόσληψη πρωτεϊνών ήταν σε αυτά τα επίπεδα για όλους, τότε αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο παγκοσμίως κάθε χρόνο, συν κάποιες περιπτώσεις αναπηριών που προκαλούνται για τον ίδιο λόγο», κατέληξε ο Liu.