Τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται στους «εθισμένους στο σεξ» άνδρες είναι τα ίδια με εκείνα που ενεργοποιούνται όταν οι ναρκομανείς βλέπουν το ναρκωτικό της επιλογής τους.

Αν και επικρατεί διχογνωμία μεταξύ των ειδικών ως προς το αν οι άνθρωποι μπορούν να εθιστούν σε σεξουαλικές συμπεριφορές – συμπεριλαμβανομένης και της παρακολούθησης πορνό – εντούτοις η έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Cambridge είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι ο εγκέφαλος των «εθισμένων στο σεξ» και των εθισμένων στα ναρκωτικά έχει απίστευτες ομοιότητες και τρόπο λειτουργίας.

Με τον όρο εθισμένοι στο σεξ οι ερευνητές εννοούν τους ανθρώπους που στη σκέψη τους κυριαρχούν οι ερωτικές και σεξουαλικές σκέψεις, που έχουν εμμονή με συγκεκριμένες σεξουαλικές συμπεριφορές , αν και δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι αυτού του είδους οι εμμονές μπορούν να χαρακτηριστούν εθιστικές με τον ίδιο τρόπο π.χ. που ένας καπνιστής εθίζεται στη νικοτίνη.

Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο εθισμός σε σεξουαλικές σκέψεις και συμπεριφορές προσομοιάζει περισσότερο με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση PLoS One διεξήχθη σε 19 άνδρες οι οποίοι υποβλήθηκαν σε λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου προκειμένου να παρακολουθηθεί η εγκεφαλική τους δραστηριότητα, ενώ έβλεπαν πορνογραφικές ταινίες.

Διαπιστώθηκε υψηλή δραστηριότητα σε τρεις περιοχές του εγκεφάλου (αμυγδαλή, κοιλιακό ραβδωτό σώμα και πρόσθιο ραχιαίο τμήμα). Πρόκειται για τις ίδιες περιοχές που ενεργοποιούνται στους χρήστες ουσιών όταν βλέπουν το ναρκωτικό της επιλογής τους.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: