Το είδος των βακτηρίων που έχουμε στο έντερό μας μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος. Έτσι, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt αποφάσισαν να εξετάσουν αν μπορούμε να «χρησιμοποιήσουμε» τη μικροχλωρίδα αυτή με τέτοιον τρόπο που να προάγει την υγεία μας.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους σε ποντίκια, που ακολουθούσαν μία δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, έδειξαν ότι ορισμένα βακτήρια οδηγούν στην έκκριση μιας ένωσης στο έντερο, η οποία εμποδίζει την αύξηση του σωματικού βάρους και την εκδήλωση αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς και άλλων αρνητικών επιπτώσεων της συγκεκριμένης διατροφής.

«Ουσιαστικά εμπόδισε την εκδήλωση των περισσότερων αρνητικών συνεπειών της παχυσαρκίας στα ποντίκια με την πλούσια σε λιπαρά δίαιτα. Φυσικά, είναι δύσκολο να πούμε ότι αυτό που ισχύει για τα ποντίκια ισχύει αυτόματα και για τον άνθρωπο», δήλωσε ο βασικός ερευνητής Sean Davies, Ph.D., επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Journal of Clinical Investigation» δείχνουν, λοιπόν, ότι είναι δυνατό να «εκμεταλλευτούμε» το μικροβίωμα του εντέρου για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων παθήσεων.