Είμαι 14,5 χρονών, 1,75 ύψος και 69 κιλά. Τι μου προτείνετε να κάνω για να χάσω έστω 2 κιλά; Ακολουθώ διατροφή τώρα τελευταία και δεν με ελκύουν, ούτε γλυκά μα ούτε και junk food. Επίσης θα ήθελα να χάσω το λίπος που έχω στους γλουτούς. Το ξέρω πως υπάρχουν οι λυποαποθήκες, αλλά δεν μου αρέσει. θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποιες ασκήσεις; Είμαι πολύ γυμνασμένη και δεν έχω πρόβλημα με τον βαθμό δυσκολίας. Ακόμα και ασκήσεις στο θαλασσινό νερό. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Χριστίνα

Αγαπητή Χριστίνα,

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτησή σου, καθώς μου δίνεις τη δυνατότητα να αναφερθώ σε μηχανισμούς μεταβολισμού για τη καύση του λίπους. Θα προσπαθήσω μέσα από αυτό το κείμενο να λύσω τις απορίες σου. Αρχικά ορθώς γνωρίζεις περί των λιποαποθηκών. Τα συγκεκριμένα τμήματα του σώματος αποθηκεύουν λίπος προς μελλοντική χρήση σε περίπτωση ανάγκης. Ενημερωτικά αναφέρω ότι οι λιποαποθήκες αποτελούνται από συγκεκριμένο αριθμό λιποκυττάρων που αυξάνουν τον όγκο τους και όχι τον αριθμό τους.

Ανεξάρτητα από αυτό και συγκεκριμένα με το ερώτημά σου, τα έστω δυο «κακά» κιλά που θέλεις χάσεις και γενικά όταν αναφέρεσαι για χάσιμο βάρους επικεντρωμένο στο λίπος ο δρόμος είναι ουσιαστικά ένας-η αερόβια άσκηση. Η συγκεκριμένη άσκηση περιλαμβάνει τη κατανάλωση οξυγόνου και σηματοδοτείται από τη 20λεπτη τουλάχιστον διάρκεια. Θα σου πρότεινα να τρέχεις, να κολυμπάς, να παίζεις τένις-βόλεϊ, να περπατάς έντονα με καρδιακούς παλμούς περίπου (bmp 130/min), σε μία πολύ πρόχειρη προσέγγιση. Ωστόσο θα αποδώσει. Από την άλλη θα πρέπει να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα καθώς θα σε βοηθήσει να έχεις «καύσεις» σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό σημαίνει ότι θα καις περισσότερες θερμίδες ενώ δε θα ασκείσαι. Αυτό θα μπορούσες να το πετύχεις με ασκήσεις με το βάρος του σώματος (push-ups, έλξεις, καθίσματα κ.α.).

Το ότι είσαι γυμνασμένη είναι ένα πλεονέκτημα και σαφώς θα σε βοηθήσει. Θα μπορούσες, επίσης, να αυξήσεις τις εντάσεις ή τα ερεθίσματα που δίνεις στις ασκήσεις που ήδη κάνεις. Για παράδειγμα, εάν κάνεις τρέξιμο με ήπια ένταση (jogging)θα μπορούσες στο 30λεπτο να ξεκινήσεις με ήπια ένταση για 5 λεπτά, να αυξήσεις της ένταση στα επόμενα 5λεπτά, να αυξήσεις κι’ άλλο την ένταση για άλλα 3-5λεπτά και μετά να μειώνεις ένταση. Να κάνεις δηλαδή διαλειμματική άσκηση. Επίσης θα μπορούσες, σε περίπτωση που ακολουθείς ασκήσεις όπως push-ups, να αυξήσεις το χρόνο πλειομετρικής συστολής (όταν κατεβαίνεις) σε 1:2. Αυτό όμως είναι καθαρά υποκειμενικό.

Γενικά, θα πρότεινα να πειραματιστείς με τις εντάσεις τόσο στην αερόβια, όσο και στην αναερόβια άσκηση. Όπως και να’ χει είσαι μικρή σε ηλικία και αυτό είναι πλεονέκτημα για την απώλεια βάρους. Θεώρησέ το μία πρόκληση για σένα, ώστε να δημιουργείς συνέχεια νέα ερεθίσματα στο σώμα σου και να το «αναγκάζεις» να προσαρμοστεί σε ξαφνικά δεδομένα που δε τα περιμένει. Τα αποτελέσματα θα σε εκπλήξουν.

Σου εύχομαι καλή συνέχεια στη προσπάθεια και είμαι στη διάθεσή σου σε κάθε περίπτωση.