Η σωστή διατροφή είναι ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να διατηρήσετε υγιή την καρδιά σας. Η υπερβολική κατανάλωση τροφών που περιέχουν αλάτι και κορεσμένα λιπαρά δεν επιβαρύνει μόνο την υγεία της καρδιάς, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού.Μερικές μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορεί να επηρεάσουν θετικά και σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα της χοληστερίνης σας και να συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία της καρδιάς και στη γενικότερη ευεξία του οργανισμού σας.

Πείτε ναι στις στερόλες
Ένας από τους πιο απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης της χοληστερίνης είναι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Τα προϊόντα Becel pro.activ περιέχουν φυτικές στερόλες, οι οποίες είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι μειώνουν αποτελεσματικά την χοληστερίνη 7%-10% μέσα σε μόλις 2-3 εβδομάδες στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η μεγάλη ποικιλία της σειράς προϊόντων Becel pro.activ σας επιτρέπει να τα εντάξετε εύκολα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο και να υιοθετήσετε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.becelproactiv.com.gr/proactiv/cholesterol-lowering/how-to-lower-cholesterol/meioste-ti-xolisterini-sas.aspx#sthash.kfG4fFwW.dpuf

Μην ξεχνάτε το ελαιόλαδο
Πρόκειται για λίπος φυτικής προέλευσης, συνεπώς δεν έχει χοληστερίνη, γι’ αυτό ενδείκνυται να καταναλώνεται ωμό, αλλά και ως κύρια λιπαρή ουσία για μαγείρεμα. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, που σύμφωνα με μελέτες αυξάνουν ελαφρώς τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερίνης. Περιέχει επίσης, μεγάλες συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε και άλλων πολύτιμων αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι φαινόλες. Από αυτές, οι απλές (π.χ. η υδροξυτυροσόλη) μειώνουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, με αποτέλεσμα να έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση, ενώ οι σύνθετες φαινόλες (π.χ. η ελαιουροπεΐνη) συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων.

Επιλέγετε λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά κυρίως ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, κολιός, μαρίδα, πέστροφα) μπορεί να μη μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερίνη, αυξάνουν όμως την «καλή» HDL και μειώνουν τα τριγλυκερίδια λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν, τα οποία ασκούν ευεργετική δράση στα τοιχώματα των αγγείων. Εβδομαδιαία, λοιπόν, θα πρέπει να καταναλώνουμε 2-3 φορές λιπαρό ψάρι, για να έχουμε την προστατευτική αντιθρομβωτική δράση των ω-3 λιπαρών οξέων. Στην κατηγορία των θαλασσινών ένα επίσης σημαντικό καρδιοπροστατευτικό τρόφιμο είναι και το χταπόδι. Το χταπόδι ως θαλασσινό περιέχει σημαντική ποσότητα πολυακόρεστων ωμέγα λιπαρών, αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι ότι διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα θαλασσινά ως προς το ότι έχει πολύ λιγότερη χοληστερίνη.

Τρώτε σταφύλι
Περιέχει ευεργετικές αντιοξειδωτικές ενώσεις της ομάδας των φλαβονοειδών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα του. Όσο πιο έντονο είναι, μάλιστα, το χρώμα του, τόσο πιο υψηλή είναι και η περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή, χωρίς όμως αυτό να καθιστά τα πράσινα σταφύλια λιγότερο ευεργετικά. Αυτές οι πολυφαινολικές ενώσεις περιλαμβάνουν την κερκιτίνη και την ρεσβερατρόλη, οι οποίες έχει βρεθεί ότι αποτρέπουν την δημιουργία θρόμβων στα αγγεία. Επιπλέον, εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερίνης από τις ελεύθερες ρίζες, μπλοκάροντας κατά αυτόν τον τρόπο την καταστρεπτική δράση της στις αρτηρίες.

Σκόρδο. Μην το… φοβάστε
Μελέτες που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά συσχετίζουν την τακτική κατανάλωση σκόρδου με τη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης, αλλά και του ρυθμού οξείδωσης της «κακής» LDL χοληστερίνης, μιας διαδικασίας που θεωρείται πλέον καθοριστική για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία. Η τακτική κατανάλωση σκόρδου επιδρά και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Πίνετε πράσινο τσάι για καλύτερα αγγεία
Περιέχει φλαβονοειδή, με κυριότερες τις κατεχίνες. Μελέτες δείχνουν ότι κατεχίνες από εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού προστατεύουν τα αγγεία μας από την καταστρεπτική δράση των ελευθέρων ριζών, ενώ παράλληλα, λόγω της έκκρισης μονοξειδίου του αζώτου, προκαλούν διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα την καλύτερη αιματική ροή.

Αλλάξτε συνήθειες

*Μειώστε το αλάτι.
* Αντικαταστήστε το αγελαδινό βούτυρο με μαργαρίνη που περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά. Γενικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο πιο σκληρό είναι ένα προϊόν επάλειψης σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, τόσο περισσότερα κορεσμένα λιπαρά περιέχει
* Αντικαταστήστε διάφορα έτοιμα σνακ, με κράκερ ολικής άλεσης με ωμά λαχανικά, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή φρούτα.
* Μάθετε να ελέγχετε την περιεκτικότητα σε λιπαρά στις ετικέτες των προϊόντων. Επιλέξτε τρόφιμα με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και, ιδανικά, προϊόντα που έχουν λιγότερα από τρία γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ανά μερίδα.
*Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως τυρί και γιαούρτι με χαμηλά ή μειωμένα λιπαρά και άπαχο ή ημιάπαχο γάλα.
* Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα και λιπαρά κρέατα, όπως τα μπέργκερ, με άπαχο κρέας ή αφαιρέστε τα λιπαρά τμήματα του κρέατος πριν το μαγειρέψετε.
* Αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας με κοτόπουλο και γαλοπούλα χωρίς πέτσα ή με λιπαρά ψάρια, όπως σκουμπρί, ρέγγα ή σολομό.
Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.becelproactiv.com.gr/proactiv/cholesterol-lowering/health-eating-landing-page/kala-kai-kaka-lipara.aspx#sthash.MouZcCE9.dpuf