Ακόμη και αν ένας άνδρας έχει σταματήσει το κάπνισμα χρόνια πριν γίνει γονιός, τα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορούσε να βλάψει την υγεία του παιδιού του. Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο περισσότερα χρόνια έχει υπάρξει καπνιστής και είναι μεγαλύτερος για εκείνους που κάπνιζαν στην εφηβεία τους, πριν την ηλικία των 15 ετών.

Αυτά ήταν τα συμπεράσματα νορβηγών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Bergen που ανέλυσαν τις καπνιστικές συνήθειες 13.000 ανδρών και γυναικών μέσω ερωτηματολογίων και παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους στο ετήσιο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Αναπνευστικών Νοσημάτων (European Respiratory Society).

Εκτιμάται ότι συνήθειες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, η διατροφή και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν μικρές αλλαγές στα γονίδια ενός ατόμου. Αυτές οι λεγόμενες επιγενετικές αλλαγές μπορούν να κληρονομηθούν στα παιδιά μέσω των ωαρίων ή των σπερματοζωαρίων και να επηρεάσουν την υγεία του. Πάντως οι ερευνητές δεν παρατήρησαν παρόμοιο συσχετισμό στις γυναίκες (δηλαδή δεν παρατήρησαν ότι το κάπνισμα πριν γίνει μητέρα κάποια γυναίκα επηρεάζει την εκδήλωση άσθματος του παιδιού).