Σε ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα όσον αφορά την εξάπλωση των ιών κατέληξαν αμερικανοί ερευνητές. Σύμφωνα με πειράματα που πραγματοποίησαν, μια λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί από το χερούλι μιας πόρτας στους μισούς υπαλλήλους ενός γραφείου σε μόλις δύο ώρες.

Για τη μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, ερευνητές έβαλαν έναν ακίνδυνο ιό με ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του νοροϊού στο πόμολο μιας πόρτας του γραφείου στην αρχή της ημέρας. Στη συνέχεια, λάμβαναν κάθε δύο ώρες 60-100 δείγματα από επιφάνειες, όπως οι διακόπτες, οι βρύσες και οι υπολογιστές, όπου οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 60% των εργαζομένων στο κτίριο εκτέθηκε στο συγκεκριμένο ιό μετά από μόλις 120 λεπτά.

Όπως δήλωσε ο Δρ. Charles Gerba, που παρουσίασε την παραπάνω έρευνα, «η εξάπλωση μιας ιογενούς μόλυνσης από επιφάνεια σε επιφάνεια συμβαίνει αρκετά γρήγορα, γι’ αυτό και μια απλή παρέμβαση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της έκθεσης στους ιούς».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα απολυμαντικά μαντηλάκια και το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση ενός ιού.