Τα επεισόδια θερμοπληξίας, καρδιακής προσβολής και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εξαιρετικά ζεστών ημερών, δήλωσε ο δρ. Jonathan Patz, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of the American Medical Association», και διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα μέχρι το 2050 είναι πιθανό να εκδηλώνονται μέχρι και 39 ημέρες καύσωνα σε σύγκριση με το σημερινό μέσο όρο των 13 ημερών, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των αναπνευστικών νοσημάτων, των μολυσματικών ασθενειών, των λιμών και των ψυχικών προβλημάτων.

Η παραπάνω ανάλυση, που περιελάμβανε μελέτες των τελευταίων 20 ετών, υποστηρίζει, επίσης, ότι η μείωση στη χρήση ορυκτών καυσίμων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της οικονομίας. «Τα οφέλη για την υγεία θα μπορούσαν να είναι έως και δέκα φορές πιο σημαντικά από ό,τι το κόστος για να μεταβούμε σε καθαρότερες μορφές ενέργειας», δήλωσε ο δρ. Patz, συμπληρώνοντας ότι «έτσι αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή και την ίδια στιγμή κερδίζουμε πολλά όσον αφορά τη δημόσια υγεία».