Η Bayer σχεδιάζει να επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στους Τομείς των Βιοεπιστημών

  • Επικέντρωση στον Τομέα Υγείας (HealthCare) και τον Τομέα Γεωργίας (CropScience).
  • Ο Τομέας Πολυμερών Υλικών Υψηλής Τεχνολογίας (MaterialScience) θα βρίσκεται ανεξάρτητος στο χρηματιστήριο από το 2016 το αργότερο.
  • Ο διαχωρισμός αυτός θα είναι προς όφελος τόσο της Bayer όσο και του τομέα MaterialScience.
  • Το εργασιακό καθεστώς αναμένεται να παραμείνει σταθερό για τα επόμενα χρόνια.

Με τον τρόπο αυτό η Bayer θα αναδειχθεί ηγέτης στον τομέα της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών, παγκοσμίως. Το Ελεγκτικό Συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε ομόφωνα τα προτεινόμενα πλάνα του Διοικητικού Συμβούλιου. «Η πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε δύο κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως: την Bayer ως μία παγκόσμιας κλάσης εταιρεία Καινοτομίας στους τομείς Βιοεπιστημών, και την MaterialScience ως κορυφαίο συντελεστή στη βιομηχανία των Πολυμερών», ανακοίνωσε ο Δρ Marijn Dekkers, Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer. Όπως επεσήμανε, οι δύο εταιρείες έχουν άριστες προοπτικές για επιτυχία στις αντίστοιχες αγορές. Ο αριθμός των εργαζομένων αναμένεται να παραμείνει σταθερός για το εγγύς μέλλον, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη Γερμανία.

Άμεση πρόσβαση σε νέα κεφάλαια
Τα τελευταία χρόνια, το κέντρο βάρους της Bayer έχει μετατοπιστεί σημαντικά προς τις δραστηριότητες στον τομέα των Βιοεπιστημών με το επιτυχημένο λανσάρισμα των νέων φαρμακευτικών προϊόντων, την επερχόμενη συγχώνευση του Τομέα Καταναλωτικής Μέριμνας της εταιρείας Merck & Co, Inc των Ηνωμένων Πολιτειών και την πολύ επιτυχημένη ανάπτυξη του Τομέα CropScience. Ο στόχος είναι να συνεχιστεί η θετική εξέλιξη των δραστηριοτήτων αυτών στο μέλλον με την περαιτέρω επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη. Ακολουθώντας την τακτική αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των Τομέων στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρεία, το Διοικητικό Συμβούλιο με βάση τα παραπάνω αποφάσισε ότι η εταιρεία πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτές τις επιχειρηματικές περιοχές. Οι Τομείς Βιοεπιστημών ήδη σήμερα αντιπροσωπεύουν περίπου το 70 % των πωλήσεων της Bayer και το 88% των κερδών.

Η εταιρεία προγραμματίζει να προωθήσει την MaterialScience ως ξεχωριστή εταιρεία στο χρηματιστήριο μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. Ένας σημαντικός λόγος για την κίνηση αυτή είναι να αποκτήσει η MaterialScience άμεση πρόσβαση σε κεφάλαια, που θα επενδυθούν για τη μελλοντική της ανάπτυξη. Οι ευκαιρίες αυτές δεν μπορεί πλέον να διασφαλισθούν επαρκώς μέσα στον όμιλο Bayer, λόγω των σημαντικών επενδύσεων που γίνονται και έχουν προγραμματιστεί στους Τομείς των Βιοεπιστημών. Επίσης, ως μια ξεχωριστή εταιρεία, η MaterialScience θα μπορεί να προσαρμόσει την οργανωτική δομή και τις διαδικασίες λειτουργίας της, καθώς επίσης και την εταιρική κουλτούρα ανάλογα με το περιβάλλον της δικής της αγοράς και να ευθυγραμμιστεί με το επιχειρηματικό μοντέλο στη βιομηχανία που δραστηριοποιείται.

Σταθμισμένο χαρτοφυλάκιο
Οι εταιρείες του μελλοντικού Ομίλου Bayer είχαν πωλήσεις ύψους περίπου 29 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2013 και απασχόλησαν περίπου 99.000 ανθρώπους. «Η Bayer θα συνεχίσει ως μια επιχείρηση με ένα ελκυστικό και σταθμισμένο χαρτοφυλάκιο και με προτεραιότητα την οργανική ανάπτυξη», εξήγησε ο Δρ Dekkers. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες της για την έρευνα και την ανάπτυξη, ενισχύοντας επιλεκτικά την πρώιμη έρευνα σε πεδία, όπου ο Τομέας Υγείας και ο Τομέας Γεωργίας αλληλεπικαλύπτονται, ενώ θα συνεχιστούν οι επενδύσεις στην επιτυχημένη πορεία των πρόσφατα λανσαρισμένων φαρμακευτικών προϊόντων της εταιρείας. Η Bayer αναμένει τα προϊόντα αυτά – πέντε νέα καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα για την πρόληψη και θεραπεία της θρομβοεμβολής, για διάφορους τύπους καρκίνου, για την πνευμονική υπέρταση και για τις διαταραχές της ωχράς κηλίδας- να έχουν συνολικά μία μέγιστη ετήσια δυναμική πωλήσεων της τάξης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον.

Ευελιξία στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου ανταγωνισμού
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η MaterialScience θα χρησιμοποιήσει την ξεχωριστή της οντότητα για να αξιοποιήσει την ήδη υπάρχουσα δυναμική της ακόμα πιο γρήγορα, αποτελεσματικά και ευέλικτα στην παγκόσμια ανταγωνιστική αρένα», σχολίασε ο Δρ Dekkers. Η νέα εταιρεία θα μπορεί να προσαρμόσει και να ευθυγραμμίσει τη στρατηγική της και την εταιρική κουλτούρα με ηγετικά πρότυπα στη Τεχνολογία και την Οικονομία, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα μπορεί να παίρνει τις δικές της επενδυτικές αποφάσεις και αποφάσεις σχετικά με το χαρτοφυλάκιό της, θα αποκτήσει καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά. Αυτό περιλαμβάνει και την άμεση πρόσβαση σε νέα επενδυτικά κεφάλαια, χωρίς να χρειάζεται να ανταγωνιστεί με τους τομείς Βιοεπιστημών για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στο μέλλον», υπογράμμισε ο Δρ Dekkers.

«Η MaterialScience είναι μία πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση που λειτουργεί σήμερα πολύ σύγχρονες, ανταγωνιστικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας. Έχουμε σταθερά επενδύσει σε αυτές τις εγκαταστάσεις, ακόμα και σε δύσκολες οικονομικές περιόδους», τόνισε ο Δρ Dekkers, αναφέροντας τις παγκοσμίου κλίμακας εγκαταστάσεις παραγωγής στη Σαγκάη, στην Κίνα και το νέο εργοστάσιο στην Dormagen της Γερμανίας για τη παραγωγή TDI (δι-ισοκυανο-τολουολιο, ένα πρόδρομο μόριο πολυουρεθάνης), το οποίο πρόκειται να εγκαινιαστεί επισήμως τον Δεκέμβριο. Μόνο για το διάστημα μεταξύ του 2009 και του 2013, η Bayer έχει επενδύσει συνολικά πάνω από 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, καθώς και στην έρευνα και ανάπτυξη για τον Τομέα MaterialScience.

Μετά την προβλεπόμενη ανεξαρτητοποίηση της MaterialScience, η εταιρεία θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία χημικών της Ευρώπης, έχοντας συνολικές πωλήσεις για το 2013 πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα πλάνα, η νέα εταιρεία θα έχει περίπου 16.800 εργαζομένους παγκοσμίως, ενώ θα λειτουργήσει με νέα επωνυμία και ξεχωριστή ταυτότητα, με την έδρα να παραμένει στο Λεβερκούζεν.

Bayer: Επιστήμη για μία καλύτερη ζωή
Η Bayer αποτελεί παγκόσμιο οργανισμό με κύρια δραστηριότητα στους τομείς της υγείας, της γεωργίας και των υλικών υψηλής τεχνολογίας. Με ιστορία στις εφευρέσεις, η εταιρεία δημιουργεί τις τάσεις στους ερευνητικούς τομείς. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Bayer σχεδιάζονται με γνώμονα το όφελος των ανθρώπων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος στοχεύει στη δημιουργία αξίας μέσω της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της υψηλής απόδοσης. Η Bayer είναι προσηλωμένη στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και δρα ως ένας κοινωνικά και ηθικά υπεύθυνος εταιρικός πολίτης. Κατά το οικονομικό έτος 2013, ο Όμιλος απασχόλησε περίπου 113.200 ανθρώπους και είχε πωλήσεις της τάξεως των 40,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επενδύσεις ανήλθαν σε € 2,2 δις ενώ οι δαπάνες για R&D σε € 3,2 δις. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.bayer.com.