Εάν είστε από τους τυχερούς (ή άτυχους) που πρέπει να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο λόγω δουλειάς, σχέσης ή οικογένειας, αυτό είναι ένα θέμα που σας ενδιαφέρει.

Είναι γνωστό ότι εκείνα τα scanners που χρησιμοποιούνται στους ελέγχους περιέχουν ένα ποσό ακτινοβολίας, που αν και πολύ μικρό (έως αμελητέο) υπολογίζεται ότι προκαλεί έναν επιπλέον θάνατο από καρκίνο – ανά 200 εκατομμύρια ελέγχους.

Αυτό που μπορεί να μην είχατε σκεφτεί μέχρι τώρα, είναι το ότι το ανθρώπινο σώμα απορροφά και επιπλέον ακτινοβολία, ενώ βρίσκεται μέσα στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αυτή η ακτινοβολία είναι η λεγόμενη κοσμική ακτινοβολία που εμφανίζεται εντονότερη σε μεγάλο υψόμετρο και οφείλεται σε σωματίδια ψηλών ενεργειών, προερχόμενα είτε από το γαλαξία, είτε από τον ήλιο, ή από κοσμικά σώματα έξω από τον Γαλαξία. Όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο, τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση των σωματιδίων και τελικά, τόσο πιο μεγάλη είναι και η έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία. (Λέγεται ότι η έκθεση στην ακτινοβολία αυτή είναι ισοδύναμη με την ακτινοβολία μιας ακτινογραφίας θώρακα)

Σε μία πολύωρη πτήση, στην οποία συνήθως το αεροπλάνο ανεβαίνει σε αρκετά μεγάλο ύψος, δεχόμαστε μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας και λόγω υψόμετρου αλλά και λόγω του μεγάλου χρόνου έκθεσης σε αυτά τα σωματίδια.

Πώς μας επηρεάζει αυτό στην πράξη;

Σε πιλότους που παραμένουν για χρόνια στο επάγγελμα έχουν παρατηρηθεί έντονες χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Μερικές έρευνες σημείωσαν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και μελάνωμα εις βάρος εκείνων που εργάζονται στις πτήσεις για πολλά χρόνια. Το καμπανάκι χτυπάει και για εκείνους που διανύουν περισσότερα από 100,000 μίλια στον αέρα το χρόνο, για οποιοδήποτε λόγο.

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο από την έκθεση στην ακτινοβολία;

Ο Dr. Joel Kahn προτείνει τα εξής τρία:

1. Να τρώμε αντιοξειδωτικές και «πολύχρωμες», φυσικές τροφές ενώ πετάμε.

Έρευνες σε πιλότους αποδεικνύουν πως εκείνοι που ακολουθούσαν μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά (κυρίως εσπεριδοειδή και πράσινα φυλλώδη λαχανικά) παρουσίαζαν και τις λιγότερες χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

2. Τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες

Ο Dr. Kedar Prasad, ύστερα από έρευνες σε ζώα και ανθρώπους, απέδειξε πως οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν θεαματικά τον κίνδυνο από την έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία.  

3. Σπιρουλίνα, goji berries και πράσινο τσάι

Στα παιδιά που είχαν εκτεθεί στην ακτινοβολία στο Τσέρνομπιλ έδιναν σπιρουλίνα. Η φαιοφύκη και τα φύκια μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Η γλυκόριζα, τα goji berries, η κουρκούμη, το πράσινο τσάι, τα μήλα και τα κρεμμύδια έχουν επίσης αποδειχθεί ωφέλιμα όσον αφορά την προστασία από την ακτινοβολία.