Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τρώγοντας τα γλυκά στην αρχή του γεύματος θα μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα την όρεξή μας.

Όταν κάνουμε δίαιτα είναι γνωστό ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα γλυκά. Τώρα, οι επιστήμονες του Imperial College London πιστεύουν ότι βρήκαν το κλειδί ώστε να μην το παρακάνουμε με τα γλυκά, αλλά να τα απολαμβάνουμε με μέτρο.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι μια πρωτεΐνη του εγκεφάλου η γλυκοκινάση λειτουργεί ως μετρητής και καταγραφέας των σακχάρων που καταναλώνουμε. Εάν η πρόσληψή τους είναι πολύ χαμηλή, τότε το σώμα μας ζητάει και άλλα υδατανθρακούχα τρόφιμα.

Σε σχετικό πείραμα οι ερευνητές έδωσαν σε πειραματόζωα την επιλογή να φάνε το φαγητό τους ή να πιουν ζαχαρούχο νερό. Συνήθως, τα ζώα πίνουν λίγο ζαχαρόνερο και μετά τρώνε το φαγητό τους. Όταν, όμως, οι ερευνητές αύξησαν την γλυκοκινάση στον εγκέφαλο των ποντικιών, τότε η προτίμησή τους άλλαξε και έπιναν μόνο το ζαχαρόνερο.

Σε δεύτερο πείραμα φάνηκε ότι όταν τα ποντίκια αφέθηκαν νηστικά αυξήθηκε θεαματικά η δραστηριότητα της γλυκοκινάσης στον εγκέφαλό τους.

Ο ερευνητής Dr James Gardiner εκτιμά ότι όσοι προσπαθούν να αδυνατίσουν και έχουν τάση προς τα γλυκά ή τα υδατανθρακούχα τρόφιμα θα μπορούσαν να τα καταναλώσουν στην αρχή του γεύματός τους ούτως ώστε να εκκριθεί ικανοποιητική ποσότητα γλυκοκινάσης. Ο εγκέφαλός τους τότε θα «αποφασίσει» γρήγορα ότι έχει καταναλώσει αρκετή γλυκόζη και δεν θα οδηγήσει τον οργανισμό σε διατροφικές εκτροπές.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ίδιο – ο έλεγχος της όρεξης – επιτυγχάνεται και με την κατανάλωση υδανθρακούχων τροφών όπως τα ζυμαρικά ή το ψωμί στην αρχή του γεύματος, κάτι που συνηθίζεται στα ιταλικά μενού.