Ψυχολόγοι από δύο Αμερικανικά Πανεπιστήμια (το Pennsylvania State University και το Brigman Young University στη Γιούτα), που διεξήγαγαν έρευνα σε 143 γυναίκες θεωρούν ότι τα smartphones έχουν τον ρόλο του τρίτου προσώπου στις σχέσεις και μπορούν να απομακρύνουν τα δύο μέλη του ζευγαριού το ένα από το άλλο. Η έρευνα βρήκε ότι τα ¾ των γυναικών που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις θεωρούν ότι το κινητό δημιουργεί προβλήματα στις ερωτικές τους σχέσεις και μειώνει τον χρόνο που περνάνε με τον σύντροφό τους τελικά. Το 1/3 από αυτές λένε ότι ο σύντροφός τους κοιτάει το κινητό όσο μιλάνε και το ¼ από αυτές δηλώνουν ότι ο σύντροφός τους έστελνε μηνύματα στη διάρκεια μίας σημαντικής συζήτησης μεταξύ τους.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο εξάρτησης από το κινητό μας. Επίσης, καθώς περνάει ο καιρός και δεν νοιώθουμε τον αρχικό ενθουσιασμό στη σχέση μας είναι πιθανό το κινητό να μας τραβάει ακόμα περισσότερο την προσοχή. Οι ειδικοί έτσι προτείνουν να βάζουμε συχνά το κινητό μας στο αθόρυβο και να «ζητάμε την άδεια» από τον σύντροφό μας πριν το ξαναχρησιμοποιήσουμε ώστε να μας «φύγει» η κακή συνήθεια.
Επιπλέον, άλλη έρευνα δείχνει ότι το να έχουμε κοντά μας το κινητό μας μπορεί να μας αποσπάσει ακόμα και όταν είναι κλειστό ή δεν το χρησιμοποιούμε. Ερευνητές από το University of South Maine έκαναν ένα τεστ στους συμμετέχοντες στην έρευνά τους και βρήκαν ότι όσοι δεν είχαν πρόσβαση στο κινητό τους τηλέφωνο τα πήγαν κατά 20% καλύτερα από όσους είχαν πρόσβαση. Γιατί οι πρώτοι τα πήγαν καλύτερα; Επειδή το κινητό δεν αποσπούσε την προσοχή τους. Πρόκειται – σύμφωνα με τους ειδικούς – για μία εξάρτηση, μία εξαρτητική συμπεριφορά που μειώνει την ικανότητα συγκέντρωσης που διαθέτουμε. Έτσι, οι ειδικοί μας προτείνουν, αν θέλουμε να κάνουμε κάτι σημαντικό όχι μόνο να κλείνουμε το κινητό μας, αλλά να το βάζουμε σε σημείο όπου δεν μπορούμε καν να το δούμε.