Η μείωση της κατανάλωσης αλμυρών τροφίμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση κατά το ένα τρίτο της συχνότητας των πονοκεφάλων σύμφωνα με έρευνα.

Μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού από τα 9γρ ημερησίως στα 3γρ συνδυάζεται με μείωση των πονοκεφάλων κατά 31% σύμφωνα με τις παρατηρήσεις αμερικανών ερευνητών σε δείγμα 400 ατόμων οι οποίοι επιλέχθηκαν τυχαία.

Οι συμμετέχοντες έτρωγαν καθημερινά τροφές που ανέβαζαν την ημερήσια πρόσληψη αλατιού σε 9γρ την ημέρα, αντακλώντας την μέση κατανάλωση ενός αμερικανού – και όχι μόνο – ενήλικα. Η πρόσληψη αλατιού στη συνέχεια μειώθηκε σε 6γρ και τελικά – στην τελευταία φάση της ελεγχόμενης διατροφής – μειώθηκε στα 3γρ.

Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν όλα τα πιθανά συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι, το πρήξιμο, η ξηροστομία, η κούραση κ.α. σε ένα ερωτηματολόγιο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μείωση της κατανάλωσης αλατιού από τα 9γρ στα 3γρ συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη μείωση κατά 31% των αναφερόμενων περιπτώσεων πονοκεφάλου.

«Η μείωση της πρόσληψης νατρίου συνδέθηκε με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο πονοκεφάλου…..Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στην πρόληψη των πονοκεφάλων» δήλωσε ο Lawrence Appel από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.