Στο Χριστουγεννιάτικο τεύχος της British Medical Journal οι χειρουργοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ουαλίας εξετάζουν την σχέση μεταξύ της μουσικής και της θεραπείας και προτείνουν σκοπούς για τους χειρουργούς και τους νοσηλευτές που μπορούν να προτιμήσουν ή να αποφύγουν κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων.
Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στις αίθουσες των ελληνικών χειρουργείων εντούτοις οι συγγραφείς του άρθρου αποκαλύπτουν ότι η μουσική καλά κρατεί στις αίθουσες χειρουργείου της Μεγάλης Βρετανίας, όπου ακούγεται στο 62-72% των περιπτώσεων, ενώ η επιλογή των τραγουδιών κατά κανόνα γίνεται από τον επικεφαλής χειρουργό.
Το 80% του ιατρικού προσωπικού αναφέρουν ότι η μουσική βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας, μειώνει τα επίπεδα ανησυχίας και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του χειρουργού. Επίσης, φαίνεται ότι βελτιώνει την απόδοση του χειρουργού, βελτιώνοντας την εστίαση της προσοχής του, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για όσους ακούν συστηματικά μουσική.
Οι συγγραφείς του άρθρου κάνουν και προτάσεις όπως το Stayin’Alive των Bee Gees, το οποίο θεωρούν απολύτως απαραίτητο κομμάτι σε κάθε χειρουργική playlist, αλλά και το Comfortably Numb των Pink Floyd και το Wake me Up Before You Go-Go, το οποίο θεωρούν ιδανικό για την ανάνηψη.
Όσο για τα τραγούδια που πρέπει να αποφεύγονται σ’ αυτά συμπεριλαμβάνουν το Another One Bites the Dust των Queen, το Everybody Hurts των REM και το Scar Tissue των Red Hot Chilli Peppers – το τελευταίο συνιστάται από τους συγγραφείς του άρθρου να αποφεύγεται από τους πλαστικούς χειρουργούς με κάθε κόστος!
Σημειώνεται βέβαια, ότι όπως το άκουσμα μουσικής έχει ένθερμους υποστηρικτές στους χειρουργούς, υπάρχουν και οι πολέμιοι αυτής της πρακτικής που θεωρούν ότι το άκουσμα μουσικής μειώνει την επαγρύπνηση του χειρουργού και αποσπά την προσοχή του, ενώ αποδεικνύεται πρόβλημα όταν προκύπτουν προβλήματα με την νάρκωση.