Αν και εμείς οι ενήλικες τρώμε το 90% περίπου του φαγητού που βάζουμε στο πιάτο μας, τα παιδιά δεν φαίνεται να ακολουθούν το παράδειγμά μας.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell μελέτησε 6 διαφορετικές έρευνες από 326 παιδιά δημοτικού και βρήκε πως, όταν οι γονείς δεν είναι παρόντες την ώρα του φαγητού, το μέσο παιδί τρώει μόνο το 60% της ποσότητας που το ίδιο βάζει στο πιάτο του. Περισσότερο, δηλαδή, από το 1/3 καταλήγει στα σκουπίδια.

Αντίθετα, με τους ενήλικες, τα παιδιά προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν ποια φαγητά τους αρέσουν και να συνειδητοποιήσουν την ποσότητα που θα τα χορτάσει. «Είναι φυσικό, λοιπόν, να υπολογίζουν λάθος και να διαλέγουν κάτι που δεν τους αρέσει ή να βάζουν στο πιάτο τους μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που τελικά θα αντέξουν να φάνε», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο Cornell, Brian Wansink. «Αυτό που δεν είναι φυσικό», συνεχίζει: «είναι να τα πιέζουμε να φάνε την ποσότητα που λανθασμένα έβαλαν στο πιάτο τους».

«Πριν σπεύσετε ως γονείς να κατηγορήσετε το παιδί σας που δεν έφαγε όλο του το φαγητό, διαβάστε τα παρακάτω νέα. Τα παιδιά που αδειάζουν το πιάτο τους κατά το ήμισυ ή κατά τα 2/3 (από την ποσότητα που τα ίδια επέλεξαν να βάλουν στο πιάτο τους) φαίνεται ότι δεν το κάνουν από έλλειψη σεβασμού, επειδή θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση μαζί σας ή επειδή δεν τα νοιάζει η σπατάλη. Είναι απλώς φυσιολογικά παιδιά», τονίζει ο κ. Wansink, ελπίζοντας να ηρεμήσει τους αγχωμένους γονείς.