Κάτι διαφορετικό «τρέχει» με τα νεύρα και τις εκρήξεις θυμού στην Δύση και την Ανατολή σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Psychological Science.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι εκδηλώσεις θυμού μπορεί να συνδέονται με καλύτερη και όχι χειρότερη κατάσταση της υγείας σε ορισμένες κουλτούρες. «Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η αλήθεια της διαπίστωσης που συνδέει το θυμό με την κακή κατάσταση της υγείας μπορεί να ευσταθεί μόνο στο πολιτισμικό πλαίσιο της Δύσης όπου ο θυμός αποτελεί δείκτη σύγχυσης, φτώχιας, χαμηλού στάτους και οποιουδήποτε άλλου παράγοντα θέτει την υγεία σε κίνδυνο» επισημαίνει η ερευνήτρια ψυχολογίας Shinobu Kitayama από το Πανεπιστήμιο του Μισιγκαν.

Με άλλα λόγια είναι οι συνθήκες από τις οποίες πηγάζει ο θυμός και όχι το ίδιο το αίσθημα του θυμού που τελικά απειλούν την υγεία.Για να διερευνήσουν την πολιτισμική διάσταση της έκφρασης του θυμού οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από Αμερικανούς και Ιάπωνες συμμετέχοντες.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η έκφραση του θυμού συνδεόταν με αυξημένο βιολογικό κίνδυνο για τους πρώτους, όχι όμως και για τους δεύτερους! Μεταξύ των Ιαπώνων η έκφραση του θυμού σχετιζόταν με μειωμένο βιολογικό κίνδυνο υγείας.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έκφραση θυμού για τους δυτικούς ανθρώπους φαίνεται ότι αντανακλά το βαθμό στο οποίο οι άνθρωποι βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, ενώ στην Ιαπωνία αποτελεί ένδειξη του βαθμού στον οποίο αισθάνονται ότι έχουν δύναμη και εξουσία.